Читател пита свързан ли е епископ Сионий с имотната мафия

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:10 / 14.08.2022
5609
Спорът между игумена на Бачковския манастир епископ Сионий и собственика на ресторант "Водопада" Георги Паунов продължава да тлее. Засега ситуацията е в паритет и не може да се каже кой е крив и кой е прав. Читател на Plovdiv24.bg  твърди пред медията ни, че спорът е за площада, ползван за паркинг от гостите на ресторанта. Манастирската управа пък има претенции за собственост върху терена. 

Площадът всъщност представлява пътно разширение на стар републикански път. Превърнат е в паркинг и се поддържа от Паунов от дълги години. Манастирът пък  претендира за него не с автентичен, а със съставен въз основа на констативен протокол нотариален акт, който е един от методите на така наречената "имотна мафия". Този документ се основава на царска дарителска грамота от времето на Второто българско царство. 

Според документите игуменът отдава под наем не манастирски, а държавен имот,  за ползване от новопостроено заведение за бързо хранене. То е съсобственост на близка роднина на секретаря на манастира - бившият депутат и партиен функционер Васил Апостолов от ПП ИТН. В същото време обаче има действащ договор между Георги Паунов и държавата за ползване на паркинга срещу поддръжка. 

Оказва се, че фирмата на фамилия Апостолови - "Чардака - Бачково" ООД, стопанисва и експлоатира терена. Няма информация дали "Чардака - Бачково" ООД плаща наем на самия манастир и под каква форма.

Междувременно община Асеновград обявява за незаконен строежът на дървеното бистро на Апостолови и то вече е премахнато. Фирмите "Чардака - Бачково" ООД и "Марвес", която пък е на свързани със секретаря на манастира лица, стопанисват паркинга и няколко други обекта, направени върху изсечени манастирски овощни градини. 

В историята са намесени секретарят Васил Апостолов, баща му Димитър, чичо му и съпругата му Любомир и Жана, синът и дъщеря им, приятелката на сина му. Читателят ни твърди, че тези лица са участвали в записания от охранителните камери на ресторант "Водопада" погром и обир, за който Plovdiv24.bg съобщи. 

Читателят пита свързан ли е епископ Сионий с имотната мафия? Знае ли пловдивският митрополит Николай какво се случва в Бачковския манастир, независимо, че не е на негово подчинение? Игуменът да не е отдал на концесия манастира на фамилията и приятелите на Васил Апостолов?

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).