"Чистота" чисти! Ама на куково лято

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
20:19 / 22.05.2022
3667
Колко е капацитетът на контейнерите за боклук тип "бобър" - 1100 куб.м. или 7-8 тона за 100 "бобъра". А капацитетът на пространството извън тях? Неограничено! На тези въпроси се наложи да си отговори Plovdiv24.bg, след като всеки ден става свидетел на препълнени кошове за боклук, а теренът около тях също е в безобразно състояние от отпадъци, дотолкова, че се образуват минисметища в междублоковите пространства.

Тук "на помощ" трябва да дойде общинското предприятие "Чистота", чийто бюджет всяка година се увеличава с няколко милиона, но това всъщност се оказва, че не повишава коефициента на полезно действие.

Доказателство за това са преливащите контейнери и онова, което остава около тях. Десетките жалби на граждани, сигнали до районните кметства и общинските служби не помагат.

Сега въпросът е колко време ще чакаме за почистване около контейнерите и самите кошове, такова, което да съответства на Европейска столица на културата? Седмица, две, три, защото с всеки изминал ден непочистеното става по-непочистено (на места и по-ароматно).

И ако "Чистота" са като "Градини и паркове" (които си мислят, че щом боднат две лалета в Цар Симеоновата градина, са оправили озеленяването в града), че почиствайки пред общината, са почистили града, то грешат.

ОП "Чистота" трябва да е по-близо до хората, а не обратното. Предприятието не би трябвало да разчита на кампанийки за големи или опасни отпадъци два пъти в годината. Директорът му Димитър Георгиев е добре да разбере, че единици са хората, които ще си донесат стария диван, ръждясалия хладилник, прегорялата печка и т.н. в базата на общинското предприятие и че абсолютно никой няма да съобрази ремонта вкъщи с кампаниите на общината.

Инициативата трябва да е от администрацията към гражданите чрез предоставяне на услуга по извозване на мебели и домакински уреди в удобно за гражданите време. ОП "Чистота" трябва и друго да разбере, че никой няма да даде 150 лева за полуразпадащ се диван, за да бъде извозен, където трябва, а ще го хвърли, където може.

Пари за почистване има и в бюджета на ОП "Градините и паркове", но те са само за поддръжката градините и парковете.

Колкото и да са средствата обаче, където и да са разпределени, то всеки днес ставаме свидетели на боклук, който седи със седмици неприбран.

Виж коментарите (1)

Още по темата (48):
18.04.2024 Издават ни фишове и актове, ако замърсяваме Пловдив
30.03.2024 Христо Мутафчиев: Това не е интеграция, а сегрегация! "Столипиново" трябва да бъде заличено
30.03.2024 Директорът на "Чистота": Възмутително е, че строителни фирми изхвърлят отпадъците си в "Столипиново"
27.02.2024 В "Столипиново" чистотата не е на почит
22.02.2024 Чистят тонове боклуци от "Столипиново" със съдействието на полицията
15.01.2024 Камери и патрули следят за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в
Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив
Вече асфалтират улица "Петър Стоев"
В Пловдив водят тримата, измамили жени с над 30 000 лева
Пловдив почернява от полиция
Вход свободен в Музея на авиацията за Деня на храбростта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).