Българска ръченица на пловдивски музиканти вдигна на крака публиката в Париж

Автор: Силвия Станева
Коментари (0)
14:56 / 06.06.2021
4539
Прочутата "Ръченица“ на Петко Стайнов от сюитата "Тракийски танци“, аранжирана за китари от Асен Маринов, беше сред най- аплодираните изпълнения в Париж на пловдивските музиканти от студентско-преподавателския Ансамбъл "Академика“ към АМТИИ. Концертът наълни Католическата катедрала "Света Елисавета Унгарска“ в сърцето на френската столица в събота с публика, зажадняла за среща с културата след отпадане на част от ковид-ограниченията. Сред зрителите бяха и осмокласници от Неделното българско училище "Св. св. Кирил и Методий“, които упражниха българкия си език, като интервюираха музикантите от ансамбъла.

По време на концерта французи и българи останаха омагьосани от изпълненията на 14-те китари, чиято програма бе подбрана така, че да представя богатството на звука от акустичната китара и възможностите, които талантливият музикант може да извлече от инструмента. Под сводовете на католическата катедрала българският фолклор прозвуча и с глас чрез пиесата "Леле моме“ на проф. Динкова, аранжирана от нейния колега от АМТИИ д-р Пламен Арабов. "Докоснахме се до българския дух“, "Развълнувани сме“, "Беше невероятно“ – са само част от споделените след концерта емоции от публиката.

Тя аплодира бурно и награждаването на неговия организатор д-р Елена Радева-Николова от Асоциацията за културен обмен "Арт Галерия Константин“ Франция със статуетка под формата на ключа сол, отличие за най-добър арт мениджър на 2021 година. От името на АМТИИ ѝ го връчи проф. Стела Митева-Динкова. "Пловдив е винаги с нас – той е тук, с Академика, Той е културна столица не от сега, а от векове“ – каза д-р Радева. За 10 години тя е реализирала над 100 концерта и изложби, с които Асоциацията популяризира хора на изкуството от България, Франция и Испания и строи мостове между различните култури.

На 17-ти септември "Арт Галерия Константин“ ще представи с концерт в Дома на културата "Борис Христов“ в Пловдив известният композитор, китарист и преподавател Арно Дюмон и майсторката на фламенко-китарата Елена Сан Роман, които бяха сред публиката и останаха очаровани от изпълненията на Ансанбъл "Академика“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).