Бъбреци и стволови клетки ще трансплантират в УМБАЛ през 2011 г.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:14 / 11.12.2010
1232
Трансплантации на бъбреци и стволови клетки на пациенти със злокачествени заболявания на кръвта ще се правят в УМБАЛ "Свети Георги". Ръководството на болницата усилено работи по амбициозния проект. Ако всички процедури бъдат успешни, от идната година центърът ще започне работа.

В лечебното заведение сега се извършват само експлантации. Това означава, че се ползват материали, които да бъдат трансплантирани на нуждаещи се в други болници. Идеята е да се правят автохемотрансплантации при болни със злокачествени заболявания на кръвта след тежка химиотерапия. При тези пациенти има почти пълна липса на кръвни клетки след този вид лечение. Има метод, при който се взема кръв преди химиотерапията, обработва се по специален начин и след приключване на курса кръвта се прелива на пациента, обясни директорът на УМБАЛ "Свети Георги" доцент Карен Джамбазов. По този начин се избягва тежкото състояние и нарушението на имунната защита. Процедурата вече е задвижена в клиниката по хематология.

От вчера е назначено и отговорно лице по програмата - д-р Костадин Чифлигаров от клиниката по анестезиология, реанимация и интензивна терапия (КАРИТ). Трансплантация на бъбреци ще се прави само от жив донор, уточни д-р Чифлигаров. Той започва усилена работа по регистрацията на нуждаещите се пациенти. До края на годината се чака разрешение от Районния център по здравеопазване и Изпълнителната агенция по трансплантации.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Вижте какво наказание постановиха в Пловдив за полицая, убил малк...
След 16 дни бутат Бетонния мост!
Деница Николова, ГЕРБ: Хората искат по-висок жизнен стандарт, ням...
Пеещите фонтани станаха обществен басейн, мрежата се възмути
Областна администрация Пловдив с интересно предупреждение за Деня...
Първи подробности за евакуацията в най-голямата болница в Пловдив...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).