Борбена и достойна пловдивска директорка се оттегли предсрочно

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
13:29 / 30.12.2011
9089
Бивши и настоящи ученици от
ПГ по битова техника:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Дългогодишната директорка на Професионална гимназия по битова техника - гр.Пловдив инж. Ваня Стоицова от днес вече не е директор. Борбената дама, която е директор на училището от 1994 г. и преподавател в същото от 1984 г., а през 2004 г. остана прикована на инвалидна количка, се възползва от правото си на по-ранно пенсиониране с навършването на 57 години. Временно на нейно място до провеждане на конкурс поста ще заеме Гергана Георгиева - пом.-директор в училището.

Стоицова бе от първите директори, назначени чрез конкурс. През 1999 г. е номинирана за Директор на годината в гр.Пловдив, а година по-рано въвежда първите паралелки по програмата PHARЕ. През годините училището под нейно ръководство печели множество проекти. Припомняме, че през 2007 г. инж.Стоицова се върна на работа, след 3- годишен болничен,заради получения спинален инсулт и парализа на долните крайници.

В първия си работен ден тя се сблъсква с неподготвеност и трудности - от Министерството на образованието не й бяха осигурили тоалетна за инвалиди, рампа, асансьор, нито пък бяха преместили директорския кабинет на първия етаж. Налага се да започне работата си в една класна стая, без климатик при температури над 30 градуса по Целзий. В продължение на два месеца инж. Стоицова по време на работа не яде и не пие течности, за да не се налага да ходи до тоалетна, понеже такава в училището няма. През това време директорката-инвалид върши безупречно своите задължения, въпреки трудностите, които са й създадени - извършва на 100% приема на ученици за новата учебна година, прави ремонт на етажите в училището, прави си нов кабинет на първия етаж, както й тоалетна за инвалиди. Подготвя също така всички документи, необходими за началото на новата учебна година.

На 15 септември 2007 г. се открива новата учебна година и учебните занятия стартират, но за кратко. Надига се учителска стачка за по-високи заплати на целия училищен персонал. Учебните занятия спират в цялата страна, понеже учителите отказват да преподават. Протичат множество срещи на учителските синдикати с правителството, финансовия и образователния министър, но така и без успех. През това време инж. Стоицова продължава да изпълнява своите задължения, като осигурява необходимата среда и обстановка, съгласно законите за провеждането на една стачка. Това се констатира също и от проверяващите експерти към Министерството на образованието и науката, които правят проверка в училището, относно стачката и броя на протестиращите учители.

В началото на месец ноември 2007 г., учебните занятия се подновяват след един месец стачка. Учителите получиха незначително увеличение на заплатите, а за учениците остана удоволствието, че лятната им ваканция продължи и през есента. На 12 ноември 2007 г. от Регионалният инспекторат по образование връчват на инж. Стоицова заповед за уволнение от министър Даниел Вълчев, понеже била инвалид и не можела да изпълнява задълженията си като директор.Така по най-грозния начин управляващата в България тогава тройна коалици - БСП, НДСВ и ДПС, изхвърлиха от образованието един професионалист. Стоицова обаче не се предаде! Заведе дело в Съда и победи и на трите съдебни инстанции! През месец април 2010 г. инж.Ваня Стоицова се върна победоносно в гимназията и зае поста си, от който беше отстранена незаконно. До вчера този образователен борец държеше здраво кормилото на школото, а от днес вече е в заслужена почивка.

Екипът на Plovdiv24.bg й желае много здраве, усмихнати хора, които да я радват, и благодарност от името на всички пловдивчани, които са имали нещо общо с "Малчика", както е известно училището в гр. Пловдив.


Виж коментарите (4)

Още по темата (12):
21.04.2010 Директорката-инвалид на Гимназията по битова техника отново на работа
19.06.2009 Прокуратурата и омбудсманът разследват недопускането на Стоицова
18.06.2009 Не допуснаха директорката-инвалид на работа
01.06.2009 Връщат директорката-инвалид на работа
28.04.2009 Съдът се произнася до месец по случая с Ваня Стоицова
28.04.2009 Продължават съдебните битки за уволнената директорка инвалид
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).