Болни пловдивчани търсят спасение в истанбулска клиника

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:52 / 10.10.2010
2334
В Анадолския медицински център "Джон Хопкинс" в Турция постъпват за лечение месечно 400 пациенти от чужбина, като сто от тях пристигат от България. Това съобщи БТА в кореспонденция от Истанбул. За интереса на българите към болницата са разказали от нейния екип по време на форум, посветен на месеца за борба с онкологичните заболявания.

Пациентите от България се увеличават непрекъснато и в момента са най-много, съобщил проф.Тунджер Сезер, неврохирург в болницата, който успешно лекува и епилепсия. Голяма част от българските пациенти имат онкологични заболявания и обикновено пристигат късно, когато ракът вече е в напреднала фаза, допълнил Сезер.

За улеснение на българските пациенти Анадолският медицински център има офиси за контакти в София, Пловдив и Варна, които могат да препратят цялата медицинска информация и епикризи към центъра. Предлагат се варианти и за разсрочено плащане.

Анадолският център е основан през 2005 г. и е филиал на световно признатия медицински институт "Джон Хопкинс" в САЩ. Той се простира на 1700 квадратни метра площ, на брега на Мраморно море, в квартал "Байрам паша" в Истанбул. Това е първият център в Турция и четвъртият в Европа, който внедрява технологията Cyberknife (кибернож), което го нарежда в челото на съвременните високотехнологични методи на лечение, разказва генералният директор на болницата д-р Хасан Куш.

В клиниката се лекуват пациенти от над 30 държави. Повечето от тях са с диагноза рак, а близо 25 на сто постъпват със сърдечно-съдови заболявания.

Центърът е с капацитет от 209 самостоятелни стаи, разполага в близост с хотел, където могат да отседнат пациенти и техните близки, при спешни случаи на разположение има хеликоптер. В клиниката работят 1000 души, от които 120 лекари, 225 медицински сестри и 250 медицински сътрудници. Предлага се лечение в областта на онкологията и химиотерапията, кардиология и сърдечна хирургия, неврология, ортопедия и травматология, гинекологията и инвитро процедури, неонатология, вътрешни болести, пластична и възстановителна хирургия.

От скоро в клиниката работи и център по трансплантация на костен мозък, който предлага лечение на рака на лимфните възли, на костите, левкимия и анемия.

Специализиран персонал от 23-ма души обслужва пациентите от чужбина и координира целия процес от постъпването до напускането им на клиниката (транспорт, настаняване, превод на 13 езика, финансови транзакции). Центърът си сътрудничи с турските авиолинии, които осигуряват до 25 процента намаление на транспорта до болницата. Документацията за прием се обработва от 24 до 42 часа.

При сложни случаи, като онкологичните, в болницата се прилага мултидисциплинарен подход при определяне на конкретното лечение. Пациентите имат възможност да получат второ лекарско мнение, както и последваща консултация, свързана с тяхното заболяване, от института "Джон Хопкинс" чрез видео-конферентна връзка. През два до четири месеца или два пъти в годината, в зависимост от конкретния случай, се осигуряват контролни прегледи.

Благодарение на технологията от най-висок клас, често пациентите дори след тежки операции, се изписват ден след интервенцията. Една от тези технологии е кибернож, с какъвто разполагат 16-18 клиники в Европа. Този вид радиационна хирургия е най-безопасният безкръвен метод за лечение на тумори. Той позволява прилагането на много високи дози лъчение в малко на брой сесии (от два до пет курса), при които туморът се атакува с голяма точност, без да се засягат страничните здрави тъкани и органи около него, обяснил проф. Кайхан Енгин, радиохирург.

С киберножа туморите се третират изключително прецизно навсякъде в тялото - мозъка, белите дробове, панкреаса, простата. Този метод се използва в определени случаи и атакува тумори, които обикновено са недостъпни за останалите радиохирургични методи.

При рак на белия дроб, при който достигането до тумора е изключително трудно, успеваемостта на тази интервенция е 80-85 процента, при рак на панкреаса - 50-60 на сто, а при рак на простатата - 90 на сто.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).