Богомил Грозев обясни защо върху част от мозайките в Голямата базилика се появи плесен

Автор: Диана Бикова
Коментари (5)
17:35 / 17.03.2021
8952
Няма проблем с мозайките в Епископската базилика. Това заяви в интервю за Plovdiv24.bg Богомил Грозев - директор на ОИ "Старинен Пловдив".

Екипът на медията ни беше поканен в уникалния обект, чието откриване предстои съвсем скоро, за да се увери в състоянието на мозайките. Най-вероятно заради високите подпочвени води през зимните месеци в северната част на обекта се измерва изключително висока влажност, която понякога достига 98%. 

Мозайките са положени върху естествен терен, влажен е и затова на малки места се появява плесен, която се обработва, обясни Грозев. Важно е да се знае, че мозайките се поддържат ежедневно и то от хора от екипа на "Старинен Пловдив", подчерта той. В екипа на ръководителя на проекта доц. Елена Кантарева-Дечева има двама художник-реставратори, които са специалисти по антични мозайки и са вписани като такива в регистъра на Министерство на културата.

В момента тече процедура за прехвърляне на управлението на обекта. Докато е в "безтегловност" някой трябва да се грижи ежедневно за него и "Старинен Пловдив" влага не толкова средства, а по-скоро човешки ресурс. 

"Това е изключителен обект, от национално значение, изключително важен в световен мащаб. Не е зеленясал. Вие сте тук, виждате го" - заяви Богомил Грозев

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!

Публикуваме и становището на доц. Елена Кантарева-Дечева, заместник директор ОИ "Старинен Пловдив": 

Мозайките на първия етаж на посетителския център са експонирани in situ върху оригиналната си основа, която въпреки изпълнените дренажи около сградата се влияе силно от нивото на подпочвената влага. Високата влажност през зимния сезон е предпоставка за непрекъснатата поява на соли, плесени, алги и други биологични нападения и вегетация по повърхността на мозайките. Сградата на посетителския център е осигурена с вентилационна и климатична система, която не е спирала да работи.

Закупени са хигро-термометри, с които ежедневно се отчитат влажността и температурата на мозайките във всяка част от базиликата. Обективните наблюдения показват, че през зимните месеци влажността на мозаечната повърхност в северния кораб на базиликата варира между 98 и 100%, чиято стойност значително надвишава нормите. Именно затова там е и най-засегнатият от биологичното нападение участък. Останалата част от мозайките и археологията е в много добро състояние.

От месец септември 2020 г. ОИ "Старинен Пловдив" е назначил на щат двама художник-реставратори със специализация по реставрация на мозайки, вписани в регистъра по чл. 165 от ЗКН, участвали в екипа реставрирал мозайките на базиликата от 2015 до 2020 г., които ежедневно работят върху тяхната поддръжка. Институтът, въпреки липсата на целеви средства за поддръжката на базиликата е осигурил мобилни вентилатори, които да подпомагат климатичната инсталация, а от началото на 2021 г. се грижи ежеседмично и за цялостното почистване, хигиенизиране и дезинфекция на сградата.

Държа да подчертая, че дори и при наличието на оптимални условия – температура и влажност, поддръжката на мозайка in situ е един постоянен и непрекъснат процес, изискващ ежедневна внимателна грижа и намеса от обучени специалисти. В този смисъл, поддръжката на над 2000 кв.м. мозайка е непосилна за двама души и изисква доста по-голям екип, който се очаква да бъде допълнен след отпускане на целевите бройки за базиликата.

С уважение,

доц. Елена Кантарева-Дечева

Заместник директор

ОИ "Старинен Пловдив"

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (5)

Още по темата (220):
06.04.2024 Огромен срам! Родители, озаптете си отрочетата!
22.02.2024 Висока оценка: Епископската базилика на Филипопол става част от стоте национални туристически обекта
11.02.2024 Десетки служители на НСО завардиха Епископската базилика, вижте защо
27.07.2023 BBC заснеха филм за Епископската базилика на Филипопол
26.07.2023 Епископската базилика отваря врати за архитектурна работилница за деца тази неделя
05.07.2023 По 250 души на ден посещават Епископската базилика на Филипопол
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).