Близо два милиона за паметник на цар Симеон, а за Източната порта няма

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
07:55 / 28.11.2009
8989
"Все едно ме блъсна кола", така секретарят на скулпторите в България проф. Милан Андреев коментира резултатите от конкурса за паметник на цар Симеон Велики, който, както Рlovdiv24.bg съобщи, бе спечелен от Николай Савов.

"Единствената творба, за която може да се говори, че има истински архитектурно-художествени качества, е на Александър Хайтов и арх. Здравец Хайтов, при това също с много препоръки. След като не се вслуша никой в мнението ни, какво повече да коментирам? Иначе вашият човек пловдивчанинът видяхте в София какво Самарско знаме направи срещу руското посолство, всички се изказаха против и даже се прави подписка да се махне това нещо оттам"

Според проф. Андреев не трябвало да се правят конкурси по този начин. В журито трябвало да присъстват много повече специалисти, отколкото случайни хора от инициативни комитети и прочие.

Проектът на Хайтови спечелил най-много от гласовете на пловдивчани при общественото гласуване в сайта на общината и в пощенската кутия. 

"При почти всички участници в конкурса за паметник на цар Симеон Велики направи впечатление липсата на информация, никой не е покрил изцяло параметрите, 13-членното жури има много препоръки. Те ще бъдат изпълнявани от спечелилия автор едва когато се съберат от дарения предварително заявените за неговия проект 1 696 423 лв.", обясни арх. Цветан Мумджиев. 

Ситуирането на монумента по подходящ начин сред изградената градска среда, осигуряване на пространство за провеждане на ритуали, разработка на прилежащата среда и художествено осветление, хармонията между основните елементи в композицията и тяхната художествена стойност, реализмът в изображенията, качествата на използваните материали, динамичността и внушението за величието на цар Симеон Велики, стойността на инвестицията - по тези показатели журито е оценявало творбите по точковата система. След това всеки попълнил тайно протокол с формули и след електронна обработка победителят бе излъчен.
 
"Критериите бяха така балансирани, че не стойността беше най-важната", уточни архитектът.

Арх. Матеев например бил изчислил стойността на своята работа на приблизително 2,5 милиона - с неясен резерв заради кризата, на 903 270 лв. оценил осъществяването на своя проект акад. Георги Стоилов, 377 250 лв. щял пък да струва паметникът на Александър и Здравец Хайтови. Навярно по-реалистично поносимата цена е сред причините техният вариант е да е фаворитът на публиката.

Близо милион и седемстотин хиляди ще се напъне да събира общината от дарения, след като толкова много паметници на културата в Стария град, толкова много археологически ценностти плачат за подобаващото им се внимание. Кметът на "Централен" Райна Петрова ходи да търси помощ за Източната порта в Рим, а днес римска делегация, включваща и археолози идва в Пловдив, за да види Стария град и Източната порта. Едва ли ще отскочат до паметника "Кан Крум" в "Тракия". На въпрос защо за тези стари-стари безценностти не се събират пари  заместник-кметът отговори, че Източната порта е държавна собственост и общината нищо не може да направи там.   

Виж коментарите (10)

Още по темата (17):
24.03.2010 Откриват дарителска сметка за изграждането на паметника на Цар Симеон
07.12.2009 Пловдив без паметник на цар Симеон засега
30.11.2009 Кметът изумен от високата цена за паметника на цар Симеон
27.11.2009 Любимият скулптор на кмета победи в конкурса за паметник на цар Симеон
Велики
26.11.2009 Утре става ясен избраният проект за паметник на Цар Симеон
02.09.2009 Проектите за паметника на Симеон - на публично обсъждане пред
пловдивчани
Още новини от Новини от Пловдив:
От ЕВН са изпратили заявление за нови цени на парното в Пловдив
"Мис България - Пловдив" 2024 е свикнала с нощните смени, работи ...
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност в Пловдив
Майката на оцелялата от катастрофата на "Руски": Стана чудo!
Обилни валежи в Пловдив за сряда
Костадинов: За Пловдив нашата цел са 3 мандата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).