Безплатно преглеждат за кожни тумори в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
18:05 / 22.09.2010
1993
От 27 септември в Медицински център 1 - гр. Пловдив, със съдействието на фондация "КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ", стартира скрининг и профилактика на злокачествените кожни образования. Прегледите, които ще продължат 2 седмици, са безплатни за пациенти от цялата страна, като за тях не се иска направление от личния лекар. Консултациите са всеки вторник и четвъртък, от 8 до 12 часа на 3-ия етаж, кожен кабинет, в сградата на пловдивската МБАЛ "МЕДЛАЙН", след предварително записване на тел. 032/ 644 222.

 

"Правим безплатните прегледи в началото на есента, защото прекомерното излагане на слънце през лятото може да е активирало по-бурното развитие на някои кожни образования. Бенки, които са били спокойни преди летните дни, в края на сезона могат да изглеждат по друг начин, затова е добре да се контролират", обясни д-р Галина Арабаджиева, дерматовенеролог в Медицински център 1. Според нея хората търсят лекарска помощ късно поради липсата на направления за специалисти и ниската здравна култура. Д-р Арабаджиева стигнала до този извод след провеждането на първата кампания за безплатна профилактика през месец април. Тогава дошли пациенти с туморни заболявания с давност от 6-7 години, които никога не са се консултирали с дерматолог. "Добре, е че работим съвместно с лекарите от МБАЛ "МЕДЛАЙН" и при установяване при прегледите на онкологично заболяване може веднага да се реагира с операционна намеса в болницата", допълва д-р Арабаджиева. Точно така са процедирали с пациент от Етрополе с множество тумори по главата с дълбока инвазия и давност от 10 години. Наложило се дори известният пластичен хирург д-р Ангел Енчев да прави реконструктивни пластики.

Хора с кожни образования, които нарастват, кървят, сърбят или въобще се променят по някакъв начин, е хубаво да правят поне 1 път в годината консултация при дерматолог, съветва лекарката. "Решихме да проведем тези безплатни профилактични прегледи, за да може болните да получат навременна помощ", обяснява целта на кампанията д-р Арабаджиева. Тя съветва преди да се предприеме козметично премахване на кожни образования при неспециалисти - като билкари и знахари, задължително да се вземе мнението на дерматолог. Защото едно некомпетентно третиране на бенка може да доведе до нейното израждане в меланом, кожен рак, който протича толкова агресивно, че в рамките на месец-два може да се обхванат всички органи и системи с метастази.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
В 472 секции ще се гласува днес в Пловдив
Убийството в Кючука: Ударите са нанасяни както в изправено, така ...
Верижна катастрофа между няколко автомобила до Труд
Военни демонстрираха различни техники и тактики в Пловдив
Малшанс споходи десетки пловдивчани
2130 пловдивчани имат възможност да изпитат напълно непозната тръ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).