Без право на обжалване: Трима инспектори от ДАИ Пловдив влизат в затвора!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
15:10 / 25.10.2023
32268
Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което е потвърдена присъда за подкуп на трима инспектори от Областния отдел на ИА “Автомобилна администрация“, постановена от Окръжен съд – Пловдив.

Подсъдимият Станко Милушев е осъден на три години лишаване от свобода и глоба в размер на 4 000 лева, както и лишаване от право да заема държавна длъжност в ИА “Автомобилна администрация“ за срок от пет години.

Той трябва да заплати в полза на държавата 9 400 лева, представляващи стойността на предмета на престъплението. Станко Милушев е признат за виновен в това, че през периода от 01.06.2017 г. - 05.04.2019 г. в град Асеновград и град Пловдив чрез пет деяния в условията на продължавано престъпление в качеството си на длъжностно лице - инспектор в Областен отдел "Автомобилна администрация“ - град Пловдив, сектор "Контролно-административна и наказателна дейност“ сам и в съучастие като извършител с Димитър Янакиев и Паун Тенев е поискал и приел пет пъти дарове, за да не състави актове за установяване на административно нарушение за всички констатирани нарушения по Закона за автомобилните превози /ЗАП/ при извършени проверки на фирми.

Колегите на Станко Милушев, подсъдимите Паун Тенев и Димитър Янакиев, са взели по три подкупа в различно съучастие. Те са осъдени по на две години лишаване от свобода и глоба в размер от 3 000 лева за всеки. Лишени са от право да заемат държавна длъжност за срок от пет години, както и да заплатят в полза на държавата съответно 3 650 лева за първия и 3 250 лева за втория, представляващи стойността на предмета на престъплението.

Делото във Върховния касационен съд е образувано по жалби на защитниците на тримата подсъдими, като се иска налагане на условни наказания. Прокурорът настоява да бъде оставено в сила решението на Апелативния съд.

Върховният касационен съд приема, че жалбите са процесуално допустими, но разгледани по същество са неоснователни.

В мотивите на ВКС е записано, че "действително, размерът на наложените и на тримата подсъдими наказания и липсата на предхождащи деянията осъждания покриват формалните изисквания за приложението на разпоредбата на чл. 66, ал.1 НК за отлагане на изтърпяване на наказанията. Както правилно е преценил контролираният съд, обаче, целите на наказанието не биха могли да бъдат постигнати с отлагане изпълнението на отмерените им наказания.

Продължителният период на извършване на престъпната деятелност с ритмично осъществявани престъпни посегателства в него, реализиране на две от формите на изпълнителното деяние по чл. 301, ал.1 НК – стимулиране на други лица към извършване на активен подкуп и впоследствие получаването му от подсъдимите, поведението на Димитър Янакиев и Станко Милушев при стартиране на престъпната им деятелност, изразено в недоволство от първоначално предоставената немалка парична сума от страна на свидетелката Т. и изискване и съответно получаване на по-голяма, уронване авторитета на институцията, в която дългогодишно са работили, налага и тримата да бъдат изолирани за определения от съда срок от обществото, за да преосмислят своето поведение и променят нагласите си в посока спазване на писаните правила на закона и неписаните на морала.“

Решението на ВКС е окончателно.

Виж коментарите (2)

Още по темата (23):
04.10.2022 Тримата инспектори от ДАИ Пловдив не искат в затвора
18.02.2022 Прошка няма: Трима инспектори от ДАИ Пловдив влизат в затвора!
20.10.2021 Отложиха делото срещу подкупните от ДАИ Пловдив, двама от адвокатите сериозно болни
28.04.2021 Спешно оперираха един от подкупните инспектори от ДАИ
16.11.2020 Служителите на ДАИ Пловдив, обвинени за взимане на подкупи – болни и под карантина
28.09.2020 Мистериозни торби с месо и пари едва не спънаха делото за рушветите в ДАИ Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Автомобил блъсна пешеходец на булевард "Руски" в Пловдив
Безплатен фестивал започва в Пловдив от днес
Ограничават движението в Стария град
Фолклорно събитие ще разтърси Прослав
Известна рожденичка имаме и днес
Ако видите този мъж, веднага се обадете на полицията в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).