Бавят ли се документите за Небет тепе от НИНКН, или има други причини?

Автор: Цвети Тончева
Коментари (2)
12:27 / 07.01.2022
2709
Бавят ли се документите за проекта "Небет тепе" от НИНКН, или има други причини?

Зададохме този въпрос на директора на Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ арх. Петър Петров, който ни отговори следното:

"Документите за част от петте подобекта по проекта "По крепостните стени на Филипопол“ се бавят, но не заради НИНКН.

Становищата на НИНКН за проектите, свързани с опазването на недвижимото културно наследство в България, се подготвят от експертите на НИНКН в срок от 4 месеца по реда на Закона за културното наследство и с моя подпис се изпращат на министъра на културата.

На 23 август 2021 г. община Пловдив е внесла за съгласуване проекта "По крепостните стени на Филипопол“ с 5 подобекта по приключилата преди година Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020 г.“

Проектът е свързан с емблематични за Пловдив недвижими културни ценности. Процедурата, по която община Пловдив кандидатства, се нарича "Развитие на туристически атракции“, т.е. археологическият комплекс "Небет тепе“ е определен като "атракция“. Избраният метод за възлагане е инженеринг.

За проекта за подобект "Анастилоза, консервация, реставрация и експониране на античен комплекс "Източна порта“ на Филипопол“ подписах становище на 29 ноември 2021 г. Същият ден документът е изпратен на министъра на културата с предложение да съгласува проекта.

За подобекта "Консервация, реставрация и експониране на археологическия комплекс "Небет тепе“ – зеленина и археология“, научният ръководител на археологическите проучвания София Христева е внесла на 30 септември 2021 г. възражение до служебния министър на културата, че проектът е в разрез със Закона за културното наследство. Археологът подчертава, че проектът не е съобразен с археологическите проучвания през 2016 и 2017 г., а е изготвен въз основа на проект отпреди 15 г. В становището се казва: "Съставителите на този проект не спазват и/или не познават Закона за културното наследство. Не са запознати и/или пренебрегват становищата и заданията към проекта, който подготвят. Не проявяват уважение към археологическата наука и археолозите като учени и към Археологическия музей в Пловдив като институция“.

За да бъде съгласуван, този проект трябва да бъде преработен.

По същата причина археологът отказва да подпише становище за подобекта "Реконструкция на елементите от техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс "Небет тепе“. Проектът не е съобразен с археологическите проучвания през 2016 и 2017 г., които се осъществяват с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България“.  Решението на казуса е в правомощията на директора на Регионалния археологически музей – Пловдив и на Община Пловдив. НИНКН няма такива правомощия.

Двата проекта - за подобектите Баятова и Бакалова къщи, са забавени с няколко работни дни след крайния срок 23 декември 2021 г. Забавянето е в резултат на съмнения за нарушени авторски права, което наложи допълнителни проверки. В началото на следващата седмица становищата ще бъдат изпратени на министъра на културата.

От август 2021 г. институтът съгласува всеки проект за намеса след внимателна и подробна проверка и прецизна оценка, така че недвижимите културни ценности да не бъдат омаловажавани до "атракции“ с унищожена историческа стойност. В близкото минало има десетки примери за такива варварски действия и обезобразени паметници на културата.

Голяма част от проектите за намеса по обекти от недвижимото културно наследство в България са с много лошо качество. Заради това вече са загубени необратимо стотици безценни паметници на отминалото време. Аргументът "да не загубим пари от ЕС“ е несъстоятелен пред опасността да загубим културно наследство заради некадърни проекти.

Още повече, че община Пловдив е избрала именно метода инженеринг за тези подобекти. Това означава, че проектът и изпълнението на реставрацията, консервирането, адаптирането и социализирането на обектите в археологическия комплекс "Небет тепе“ са напълно зависими от строителната компания - изпълнител. В България са рядкост строителните фирми с такава специализация. Но има потресаващи примери за унищожаване на паметници на културата от строителите.

В световната практика методът "инженеринг“ е много спорен, защото строителят диктува на проектанта какво и как да прави и то е съобразено само с интереса на строителя. Интересът на строителя е да осигури минимално качество на максимална цена. По тази причина инженерингът е абсурден метод, когато става дума за опазването на културно наследство. Инженерингът в реставрацията е практика на непрозрачност и безконтролност, а вероятно и на корупция".

Поместихме ви цялото писмо от директора на НИНКН арх. Петър Петров, без редакторска намеса. Явно е, че някъде се къса връзката между експертите - археолози и намеренията на общината и това ще трябва час по-скоро да бъде поправено. Едва тогава, може би, работата да потръгне и най-сетне пловдивчани ще видят напълно завършени реставрацията, консервирането и социализирането на обектите в археологическия комплекс "Небет тепе“.

Виж коментарите (2)

Още по темата (134):
26.04.2024 Кметът за оградата на Небет тепе: Важно е да не загубим пари
19.04.2024 Официално становище на НИНКН за оградата на Небет тепе
19.04.2024 НИНКН: Оградата на Небет тепе не е съгласувана и не е допустима
19.04.2024 Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
18.04.2024 Кметът: НИНКН да каже да има или да няма ограда на Небет тепе
17.04.2024 Небет тепе – ще загуби ли 2 млн. лв. община Пловдив?
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).