Баща влиза в затвора, след като синът му причини смърт на приятелката си

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:45 / 12.03.2024
17036
Апелативен съд – Пловдив отмени условната присъда от 2 години лишаване от свобода за Стефан Герганов, увеличи наказанието му на 3 години и 4 месеца лишаване от свобода и постанови ефективното му изтърпяване при "общ“ първоначален режим. Потвърди наказанието на сина на Стефан Герганов – Марио Герганов /непълнолетен по време на извършване на престъплението/, от 2 години лишаване от свобода условно, като намали изпитателния срок от 4 на 3 години и постанови през този период мярката периодични срещи с пробационен служител. Намаляването на изпитателния срок се наложи, тъй като максималният предвиден в закона изпитателен срок за наказанието на непълнолетно лице е три години.

Делото в Апелативен съд – Пловдив е образувано по жалби на двамата подсъдими и по жалба на родителите на загиналата срещу наказанията, определени от Окръжен съд – Пловдив.

Пловдивският окръжен съд е осъдил подсъдимия Марио Герганов на 2 години лишаване от свобода условно с 4 години изпитателен срок, като го е признал за виновен в това, че на 12.08.2021 г., в землището на гр. Калофер, обл. Пловдив, в района на "Екопътека Калофер“, по пътя между гр. Калофер и Калоферски мъжки манастир, като непълнолетен и неправоспособен, при управление на лек автомобил джип марка "Чероки“, собственост на баща му Стефан Герганов, нарушил правилата за движение, като се движел със скорост 58,42 км/час и не е имал възможност да следва траекторията на завой. В резултат на тази несъобразена с релефа на пътя скорост джипът се преобърнал, затиснал спътничката му, която е негова връстничка от гр. Стара Загора, която пътувала без колан и търсела обхват на мобилния си телефон. Момичето излетяло от колата при удара, попаднало под преобърналия се джип и починало от нараняванията си. Окръжният съд приема, че има съпричиняване от страна на пострадалата към смъртта й, защото не е поставила обезопасителен колан при качването й в автомобила.

Пловдивският окръжен съд е осъдил бащата на Марио Герганов, Стефан Герганов, на 2 години лишаване от свобода условно, с 4 години изпитателен срок и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 2 години, считано от влизане на присъдата в сила. Стефан Герганов е признат за виновен в това, че на 12.08.2021 г., в землището на гр. Калофер, при управление и като водач на собственото си лек автомобил джип марка "Чероки“, нарушил правилата за движение – предоставил е моторното превозно средство на лице, което не е правоспособен водач – на непълнолетния си син Марио Герганов, и по непредпазливост е причинил смъртта на Марио Герганов.

Апелативният съд счита, че наказанието на Марио Герганов е правилно отмерено, а наказанието на Стефан Герганов е занижено по размер. Правилно като обстоятелство със значителна смекчаваща способност е отчетен фактът, че с активни позитивни действия всеки от двамата подсъдими е изградил отлична характеристика на своята личност – бащата и синът имат чисто съдебно минало, установен социален статус, единият е отгледал деца и полага труд, при това е особено ценен специалист своята професионална област (анестезиологията) и се ползва с много добро име сред колегите си, а другият учи във висше учебно заведение, с което всеки от двамата принася полза за обществото. Сериозно смекчаващо отговорността на Марио Герганов обстоятелство е искреното разкаяние за стореното нарушение, което е предизвикало смърт. Това негово отношение е продължение на положените усилия за спасяване на пострадалата – пробвал самостоятелно да повдигне автомобила от тялото на момичето, а незабавно след като е установил, че няма да се справи, потърсил помощ от други лица. Апелативният съд вижда благоприятна прогноза за бъдещо поведение, съобразено с обществените изисквания.

Със слаб смекчаващ капацитет са отчетени усилията на Стефан Герганов да окаже медицинска помощ на пострадалата, защото са положени, когато тя вече е починала.

Най-сериозното смекчаващо и за двамата обстоятелство е съпричиняването на резултата от страна на починалата, която е нарушила задължението си за поставяне на обезопасителен колан, а и е приела риска да се качи в шофиран от непълнолетен и неправоспособен водач автомобил.

Пловдивският окръжен съд е отчел несъществуващо отегчаващо обстоятелство, изразяващо се в броя на допуснатите от Марио Герганов нарушения на специалния закон, при положение че е извършил само едно нарушение. Същевременно като отегчаващо обстоятелство трябва да се съобрази свръхизпълнението на наличното нарушение по чл. 20, ал. 2, изр. 1 ЗДвП – джипът е бил управляван със скорост, надвишаваща с 20 км./ч. скоростта, с която завоят би могъл да бъде преодолян.

Като обстоятелство с много голяма отегчаваща способност коректно са отчетени предходните допуснати от Стефан Герганов нарушения на правила на движение по пътищата, санкционирани с наказателни постановления и ел.фишове.

Апелативният съд прие, че окръжният съд не е бил прав да приеме, че наказанието на Марио Герганов следва да се утежни, а на Стефан Герганов – да се смекчи, защото първият непосредствено бил причинил съставомерния резултат, а вторият – само бил допринесъл, т.е. действал опосредено. Всъщност подобно смекчаващо наказането на подс. Стефан Герганов обстоятелство не е налице – вярно е, че не той е бил водачът, обърнал джипа в дерето, обаче е подходил крайно безотговорно, дори дръзко, като е предоставил управлението на тежко, широко и високо превозно средство, по тесен, стръмен и криволичещ терен, на неправоспособно лице, ясно съзнавайки риска за живота и здравето и на пътуващите в колата вследствие на неправилно маневриране. При това поелият управлението на джипа е бил синът му, комуто е дал крайно негативен родителски пример за безцеремонно поведение зад волана, а пътникът – дете, за безопасността на което е поел отговорност пред родителите му. Стефан Герганове проявил явна самонадеяност, а също безотговорност. Шофьорът Марио Герганов също е действал при по-укоримия вид на непредпазливостта. Проявената от него самонадеяност зад волана на джипа се отчита като отегчаващо обстоятелство.

Решението на Апелативен съд – Пловдив подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.

Виж коментарите (3)

Още по темата (6):
23.11.2023 Майката на загиналото момиче край Калофер обжалва решението на съда
28.09.2023 Майка на загинало в жестока катастрофа момиче: Вие ми унищожихте живота
03.07.2023 Баща и син готови да си признаят всичко за ужасяващ инцидент
25.04.2023 Нови детайли около трагедията със загинало момиче край Калофер
27.03.2023 19 месеца след трагедията със загинало момиче край Калофер излязоха първите подробности
13.08.2021 Баща даде джипа на сина си да търси обхват, 17-годишно момиче е мъртво!
Още новини от Новини от Пловдив:
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).