Баници, луканки и кюфтета полетяха от Пловдив към чужбина

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:54 / 23.12.2015
2849
Колети с лютеници, луканки, сирене и лакомства тръгнаха от пловдивските пощенски станции и куриерски служби към Европа, САЩ и Канада.

"Някои баби слагат в кашоните домашни баници и вакуумирани кюфтета, но рискуват, тъй като времето е топло и могат да се развалят", коментира началникът на службата за международни пратки в пощенски клон 5 Ивка Шумарова.

"Не мога да не пратя на любимия си внук зелеви сармички. Сложила съм ги в буркани и съм ги стерилизирала. Те издържат по-дълго", каза Иванка Стоева, която не забрави да пъхне и книжка с български кулинарни рецепти. 

Внукът й Страхил бил студент в Щатите и обожавал нашенските гозби, но не можел да си дойде за празниците, затова баба му решила да го зарадва.

Най-харесвал боб с наденица, но понеже нямало как му да го изпрати, пенсионерката решила да му напише начина на приготвяне.

50-годишната Емилия Найденова пък беше сложила в колета за дъщеря си в Испания баклава, тиквеник и коледни домашни курабии с канела и орехи. 

"Зная, че няма да остане гладна, но нека на празника да сложат и българска почерпка", обясни пловдивчанката.

От пощите припомниха, че зад граница могат да се изпращат до 10 кг продукти от животински произход. Подправките са разрешени, но се описват в специален документ. Ограничения има и при алкохола - до литър концентрат и не повече от две бутилки вино. 

Не се приемат подаръци за чужбина, в които има батерии. Забраната е наложена след атентатите в Париж. В колетите не се допускат и цигари и дезедоранти.

Според пощенските служители пловдивчани пращат най-много колети към Германия, Англия и Америка.

Предпочитани са пратките до 2 кг, тъй като пристигат по-бързо до получателя, а и цената им е по-ниска. Приоритетните, които имат номер за проследяване, струват 32, 50 лв. за Европа. Извън ЕС пътуват за 37, 50 лева.

Очаква се напливът пред гишетата за колети да продължи до началото на идната седмица. Трафикът на пратки от чужбина също е увеличен. Емигрантите ни пращали предимно таблети, лаптопи, смартфони и друга скъпа техника.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (0)

Още по темата (202):
23.11.2016 Коледен базар отново ще радва пловдивчани - вижте къде
12.03.2016 Премахнаха ледената пързалка от Центъра
01.03.2016 Ледената пързалка прокапа, водата стигна до ул. "Иван Вазов"
13.01.2016 Приключи кампанията "Деца помагат на деца" в "Южен"
13.01.2016 Пловдивчанин пострада след обстрел от римски свещи
11.01.2016 Започна демонтажът на коледната украса по Главната
Още новини от Новини от Пловдив:
Блъснаха моторист на бул. "Свобода"
Популярен българин се появи на изненадващо място в Пловдив
Сигнал: Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупос...
Читателка: Европа ли? Не само ще ни се смеят, ами и ще ни изхвърл...
Ако на мястото на ухапването се появи червено петно колкото монет...
Нови арести в Пловдив!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).