ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
БСП използва столетник в предизборната битка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:18 / 12.07.2015Коментари (0)2108
©
Народният представител Георги Търновалийски честити рождения ден на социалиста с най-много партиен стаж в пловдивската организация, антифашиста с две смъртни присъди по времето на царска България, личността с изумителна вяра в по-доброто утре Александър Николов. Бай Сандо, както го наричат в редиците на БСП - Пловдив, отпразнува в ресторант Одеон 101 години днес сред най-близките си - семейство и другари. Георги Търновалийски го поздрави от името на председателя Георги Гергов, който изпрати на рожденика специален подарък - бронзова пластика "Личност". Приеми сърдечните пожелания на пловдивските социалисти, бъди все така енергичен и вдъхновяващ пример за нас, каза Търновалийски, връчвайки му електронната членска карта.

Питат ме как се стига до 100 години, започна първия си тост бай Сандо. Ами така - на 19 години ми отнеха гражданско-политическите права за 8 години, на 28 г. бях, когато отново ми ги отнеха за още двайсет години. Взеха ми ги, но сега ще ги живея, каза рожденикът с чувство за хумор за ужасните години, когато бил осъден на смърт от фашисткия режим, защото е комунист. Той си спомни бедното и трудно детството в многодетно семейство на емигранти от Вардарска Македония, върна се в чирашките години, които прекарал в Бургас и София. Едва 17- годишен, в столицата работил по 12 часа в малка сладкарска фабрика и в свободното време четял. Романът "Спартак" силно впечатлил и оставил трайни следи в юношата. Отделял всяка свободна минута, за да чете главите на книгата, на чиято корица пишело "Станете вие, роби презрени". По това време попаднал и на няколко беседи, организирани от профсъюзите. Окончателно възприел комунистическите идеи, когато започнал Лайпцигския процес. В деня, когато трябваше да излезе книжка с речта на Георги Димитров, отидох по тъмно на вестникарската бутка, за да си я купя. След като я взех, не бях се отдалечил и 20 метра, когато жандармерията затвори бутката за вестници и конфискува всички книжки с речта на Димитров, но аз вече я имах и бързо се отдалечих, върна лента назад бай Сандо. Първо станал комсомолец и после член на комунистическата партия. Мъченията и побоищата в затворите не сломили вярата му в идеалите, но не може да прости зверствата на монархофашизма, осъдил на смърт и изпълнил политическите присъди на 19 негови съратници.

През целия си живот съм живял с думите на Ботев, Смирненски и Вапцаров, каза бай Сандо и нарече техните творби словесни паметници. После рецитира талантливо и страстно на гостите си Ботевата "Молитва" и "Червените ескадрони".

Обществото се развива по определени закони, но партията ще я има, защото няма друг, който да защити хората, които са оставени немощни, убеден е бай Сандо.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Войната в Украйна
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: