Асинхронизирани таймери сеят смъртна опасност по кръстовищата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (25)
07:25 / 03.06.2012
8790
Неработещите таймери на светофарите отдавна създават трудности на плводивските шофьори по кръстовищата. Читатели на Plovdiv24.bg ни съобщиха за нещо още по-тревожно. Асинхронизирани таймери, които създават опасност за тежки катастрофи. Ето какво ни разказа наш читател.

"Шофирах по булевард "Руски". Доближавайки кръстовището с ул."Братя Миладинови" видях, че таймера отброява последните 2-3 секунди от "зеленото" и съответно намалих и спрях пред светофара. В този момент пешеходците тръгнаха, явно и те са следели таймера. За мое учудване светофара продължи да свети зелено въпреки, че таймера вече отброяваше в червения сектор. Свирнах на пешеходците, че е още червено за тях и понечих да тръгна, но те вече бяха преполовили платното. По-страшното се случи в този момент, в съседната лента профуча кола с висока скорост, която според шофьора в нея правилно минава на зелено, но едва не отнесе спусналите се да пресичат пешеходци. Този таймер сее смъртна опасност", заключи разказа си нашият читател.

Свързахме се с Никола Янакиев, шеф на ОП "Организация и контрол на транспорта", който ни разясни ситуацията с таймерите. "В момента тече процедура по ЗОП, защото на сега действащите таймери гаранцията изтече преди около 2 месеца. В момента събираме оферти и търсим фирма за техния ремонт или цялостната им подмяна с нови, тъй като в момента Общината няма договор за следгаранционния период на въпросните съоръжения. 

Сега подменяме около 10-12 таймера на важните и по-оживени кръстовища в града. Това са единствените резерви, с които разполагаме към настоящия момент", обясни Янакиев.

На въпрос на репортер на Plovdiv24.bg дали ще бъдат отремонтирани старите броячи, или ще се поставят изцяло нови такива Янакиев отговори, че всичко е въпрос на ценовите оферти, които ще предложат фирмите. И даде конкретен пример:

"Имаме оферта от фирма, която заяви 95 лв. за ремонт на таймер, а 96 лв. за поставянето на нов. Освен това една част от таймерите са включени в програмата "Устойчив градски транспорт" за 41 нови светофарни уредби, която се надяваме да стартира до края на годината, така че те ще бъдат подновени с изцяло нови", изчерпателен бе Никола Янакиев.

Виж коментарите (25)

Още по темата (9):
17.10.2013 Къде изчезнаха таймерите на светофарите в Пловдив?
30.11.2012 Премахват таймерите на светофарите?
01.09.2010 Очаквано уволниха шефа на светофарите Иван Знаменов
01.09.2010 Изгорял кабел на светофарна уредба създаде хаос на централно кръстовище
27.08.2010 Сериозни проблеми със светофарите и таймерите в Пловдив
25.08.2010 Спешно ремонтират всички таймери на светофарите в града
Още новини от Новини от Пловдив:
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).