Археолози търсят Западната порта на агората на античния Филипопол, заграждат 300 кв.м от Централния площад

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (18)
00:25 / 24.05.2012
11390
Стартират археологическите разкопки за разкриване на Западната порта на античния Форум, каза за репортер на Plovdiv24.bg зам.-кметът Стефан Стоянов. За целта зоната от 300 кв.м на площада пред Пощата, където ще се копае, ще бъде заградена в началото на следващата седмица. 

"Идеята за откриването на последната порта на агората - централен площад, наречен още форум, не е от сега. Другите три са разкрити, а в момента разчистваме и северната, която е до Одеона. С намирането на западната ще се очертаят много ясно границите на древната агора", разказа още Стоянов. 

Мястото, което ще се разкопава, е встрани от пешеходната зона и е в близост до Цар Симеоновата градина, но не в нея, уточни още зам.-кметът. Два екипа от по 9 човека ще работят на обекта. Освен работниците, наети от бюрото по труда, които ще получат своите възнаграждения по оперативна програма "Човешки ресурси", в археологическите разкопки ще участват инженери, археолози и архитекти. 

Форумът на античния Филипопол е разкрит при строежа на пощата през седемдесетте. Това е най-големият форумен комплекс, откриван в България. Идейният проект на архитектите Румяна Пройкова, Вера Коларова и Виолета Раева предлага да се реставрират разкопаните части северно и югоизточно от Пощата, а западната - към градината да се разкрие, като се възстановят 12-метровите колони и се покажат магазинчетата под тях. 

В тази връзка преди време кметът Иван Тотев заяви своето намерение Централната градска част на Пловдив да стане най-красивата в цяла България и анонсира реализацията на мащабни проекти, свързани с археологията на Пловдив.

Виж коментарите (18)

Още по темата (266):
22.02.2024 Преобразяват емблематични туристически обекти в Пловдив от римско време
24.09.2023 За срам на Община Пловдив още една атракция не работи
18.06.2023 Площад "Централен" тъне в разруха, общината бездейства
29.04.2023 Дяволът е в детайлите или защо вече и с центъра на Пловдив не можем да се хвалим
04.07.2022 Зико: Дотук си изпълняваме обещанията
19.04.2022 В Пловдив вече има още едно уникално място, което трябва да бъде
видяно
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).