Археологическият музей отвори, Панагюрското съкровище е на всички българи, винаги ще остане в пловдивските регистри

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (26)
13:04 / 12.10.2010
10937
Кметът Славчо Атанасов, заместник-министърът на културата Тодор Чобанов и доц. Костадин Кисьов прерязаха лентата на напълно реконструирания Археологически музей, с което той бе отворен за посетители след затварянето му през 1996 г., предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Това е първият ремонт на един от най-старите и богати музеи в страната от 1930 г. насам, когато държавата предоставя сградата на бившето данъчно агентство на музея.

Решението за реконструкцията е взето при предишния мандат на Общинския съвет и при кмета Иван Чомаков, вложени са близо 3 млн. лв. общински средства, а експозицията е направена със собствени приходи на музея.

"Като разгледате музея, ще разберете защо Пловдив е сред петте най-древни градове на земята и античната столица на България", отбеляза кметът при откриването.

3250 експонати ще видят посетителите в изложбените зали. Безценно е не само Панагюрското златно съкровище, но и Дуванлийските находки. Сред експонатите е и сребърен ритон, оценен на над 1,5 млн. долара.

В словото си кметът отново настоя Панагюрското съкровище да се върне в своя дом за постоянно и да излиза оттам само за изложби в страната и чужбина. "Това не е политика, а пловдивска кауза", подчерта кметът. За тази кауза се били борили всички пловдивски кметове от 1974 г. насам, когато съкровището било иззето от Пловдив в София - покойният Иван Панев, Тодор Петков, Николай Сомлев, Гарабед Томасян, Спас Гърневски и Иван Чомаков. Нямало как и той - Славчо Атанасов, да не продължи тази кауза. "Битката продължава", зарече се кметът пред журналисти.

"Нека спрем с никому ненужните спекулации, които разединяват българите. Панагюрското златно съкровище принадлежи на всички, то е национално богатство. Да спрем да противопоставяме едни българи на други - панагюрци на пловдивци, пловдивци на хората от София, между които има и пловдивчани. Нека да спрем с конфронтациите и да започнем да мислим отговорно", призова зам.-министър Чобанов. Той увери, че оригиналът ще бъде навсякъде, където е необходимо, защото е визитка на България пред света. В знак на особено уважение Панагюрското златно съкровище завинаги ще остане вписано в регистрите на пловдивския музей, който винаги ще получава приходи от участието му в изложби.

"То ще посещава Пловдив, ще си идва, ще пътува, ще ходи и в Панагюрище, защото много се спекулира и с чувствата на хoрата там. Панагюрци се почустваха обидени, че се води един спор, в който те не участват. А ето, точно тук зад нас е снимката на панагюрците братя Дейкови, които откриха съкровището и добросъвестно го предадоха, за да бъде днес то на всички нас", отбеляза Чобанов и посочи към фотографията на откривателите, която е част от експозицията в Златната зала.

Откриването на Археологическия музей не почетоха нито официално поканеният Бойко Борисов, който бил ангажиран с откриването на Пернишкия университет,  нито министърът на културата Вежди Рашидов, дори областният управител Иван Тотев се оказа в отпуска. Събраха се редица познати лица от пловдивския политически и бизнес елит, но имаше и много неизвестни граждани, които се вълнуваха, че след толкова години отново прекрачват прага на своя музей. Най-развълнуван, може би дори повече и от кмета, беше директорът доц. Костадин Кисьов, чийто глас трепереше при встъпителните му думи и който обра овациите на своите колеги от Националния исторически и Националния археологически музей, дошли специално, за да го поздравят, и получи специален благодарствен адрес от градоначалника.

Музеят ще почива само в понеделник. Поради кризата, общината се е отметнала от първоначалната си идея входът за пловдивчани да е цяла година безплатен и без разлика кой откъде е билетите за деца, ученици и пенсионери ще са по 1 лв., а за всички останали - 5 лв.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Откриха Археологическия музей

Виж коментарите (26)

Още по темата (31):
20.03.2011 Търсят истината за статута на Панагюрското съкровище във ВАС
29.12.2010 Около 70 000 души са посетили Археологическия музей от откриването до днес
16.11.2010 Кметът не е анархист, пуска Панагюрското съкровище отвъд океана
16.11.2010 Панагюрското съкровище напусна Пловдив, завърна се в София
18.10.2010 Екскурзоводи от Стария град на помощ в Археологическия
18.10.2010 Голям е напливът на хора, искащи да посетят Археологическия музей
Още новини от Новини от Пловдив:
Катастрофа между три коли в Пловдив, на място има линейка
Кметът на Пловдив: Няма как да не ти трепне отвътре, рукне ли род...
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Разследват имотни измами, свързани с бившия полицай, осъден за уб...
Голям успех за ученици от училище "Вапцаров"
Шофьорка: Стойте далеч от това място!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).