Арх. Николов: Пловдив има безценни дадености! Защо обаче не ги използваме?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (23)
15:47 / 23.02.2012
6297
"Всички ние, които сме родени, живеем и работим в любимия град, милеем за него и желаем неговия просперитет. Пловдив има хилядолетна история, през която е създал ценности с непреходен характер" - с тези думи председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов откри двудневната конференция на тема "Археология и Градска среда", организирана от Фондация "Пловдив 2019". По думите на арх. Николов артефактите, разкрити през годините, предопределят неповторимостта на Пловдив, превръщайки го в археологически и исторически център. "Съзнавам, че не казвам нищо ново, това са известни и проучени дадености, с които разполагаме. Какво обаче ни липсва, имайки тези безценни исторически дадености, за да превърнем Пловдив в културен център, разпознаваем не само в България, а и в света?", запита арх. Николов.

Председателят на ОбС изрази надежда отговорът на този въпрос да бъде даден по време на конференцията. Дори и да не бъде даден окончателен отговор, аз се надявам, че по време на този форум ще бъдат маркирани конкретните стъпки, фази, начини за практическо реализиране на научно обоснован анализ и разработването на адекватна бизнес стратегия за извличане на дивиденти от археологическата история на Пловдив.

Арх. Николов за пореден път защити идеята, че подземният археологически музей под пл. "Централен" и Главната не е утопия. "Това не е екстравагантна, а осъществима идея. Всичко е въпрос на средства, целесъобразност и визия за бъдещето", сподели той. Идеята за подземна част под Главната не е нова, още повече, че има план за археологически разкопки и се знае къде какво се намира, уточни арх. Николов. 

Според него новите технологии позволяват този грандиозен проект да се реализира. В резултат на общите усилия на община и частни инвеститори, бихме могли чрез реализацията на този проект да застане в челна позиция при кандидатстването ни за Европейска столица на културата, заключи арх. Николов.

Виж коментарите (23)

Още по темата (8):
24.02.2012 Чужденец: Активизирайте ромите, за да станете Европейска столица на
културата!
24.02.2012 Експерт: Пловдив притежава уникални дадености - превърнете ги в капитал!
24.02.2012 Кметът: Съхранението на културното наследство на Пловдив е приоритет за нас
24.02.2012 Архитект: За Стария град е нужна стратегия и постоянна работа
24.02.2012 И днес продължава археологическата конференция в Пловдив
23.02.2012 Археолози обсъждат развитието на археологическия капитал на Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).