ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ансамбъл "Българе" представя "Осмото чудо" пред пловдивчани
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:00 / 27.09.2016Коментари (0)5538
©
След бляскавата премиера на 14 юни в Зала 1 на НДК на дългоочаквания свой проект "Осмото чудо", Национален фолклорен ансамбъл "Българе" започна представянето му в различни градове на страната. На 29 септември от 20 часа на сцената на Античния театър премиерно ще може да го види и публиката в Пловдив.

Христо Ив. Димитров - продуцент, сценарист, режисьор и хореограф на спектакъла, отново предлага на зрителите нещо ефектно и неправено досега. "Осмото чудо" е уникално пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор чрез комбинация от филм и динамичните ни народни танци и песни. 

Водач в това пътешествие е един верен приятел на България отпреди близо век - ирландският журналист Джеймс Баучер, великолепно изигран от холивудския актьор Бен Крос. Българският актьор Атанас Сребрев в ролята на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в повествованието, преминаващо през 7 музикално-танцови картини, завладяващо изиграни от танцьорите и солистите на ансамбъл "Българе". 

Самият хореограф Христо Димитров, завършил хореографска режисура в АМТИИ-Пловдив, се изявява със солови изпълнения в добруджанската и тракийската картина.

Естествено продължение на най-популярния спектакъл на емблематичния ансамбъл - дебютния "Това е България!", "Осмото чудо" е мащабна продукция, която направо оставя публиката без дъх. По единодушното мнение на зрителите до момента, новият фолклорен музикално-танцов спектакъл е най-доброто, неочакваното и различното в репертоара на "Българе".

Пътувайки с "Ориент експрес", героите на Бен Крос и Атанас Сребрев по непринуден и атрактивен начин водят разказа чрез филм на мултимедия в хода на постановката. Потапяйки се в магията на завладяващите ни народни танци, зрителите преоткриват за себе си личността на искрения приятел на България - кореспондента на в. "Таймс" за Балканите Джеймс Баучер. 

Посветил близо 30 години от живота си на българската кауза, ирландският журналист е сред чужденците, избрали да останат в България и след смъртта си.

"Сценарият на Христо ме грабна от първия прочит, Открих, че в отношението си към България с Джеймс Баучер много си приличаме и без колебание приех да изиграя тази роля. 

"Българе" ме спечелиха за каузата си завинаги", коментира знаменитият актьор Бен Крос, който разплака публиката на премиерата с прочувствена 8-минутна патриотична реч на български. 

Петима композитори са автори на музика на "Осмото чудо": проф. Милчо Василев - настоящ ректор на АМТИИ-Пловдив, сътворил голяма част от музиката на предишните три спектакъла на ансамбъла, също и авторитети в гилдията като Генчо Генчев, Данчо Радулов и Петьо Кръстев, а Иван Киришев обработва цялостната музика и подготвя мастеринга. 

За записите са привлечени най-известните ни фолклорни инструменталисти. Солисти са певците Албена Вескова, Николай Гурбанов, Ивана Русева, а на гайда се изявяват виртуозите Веселин Кузмов и Росен Росенов. Участват и много гост из
©
пълнители, някои от които бивши танцьори от ансамбъла. 

Близо 50 души излизат на сцената в четвъртия мащабен проект на "Българе", подготвян повече от три години. За всяка една картина са изработени нови костюми и реквизит. Креативният Христо Димитров и този път не пропуска провокативни режисьорски изненади за зрителите. Наред със закачливите теми от фолклора в песни и танци, един крилат артист редовно обира овациите на публиката.

Двата часа в магията на завладяващите български ритми в изпълнение на "Българе" са достатъчни зрителите в Пловдив за пореден път да изпитат гордост от уникалното ни фолклорно наследство. Гостуването на емблематичния ансамбъл на пловдивска сцена е в навечерието рождения му ден - 1 октомври, когато той ще отбележи 14 години от създаването си. 

Спектакълът "Осмото чудо" е посветен на паметта на щедрия меценат и обичан приятел Ян Чарлз Андерсон, на чиято внушителна финансова подкрепа ансамбъл "Българе" дължи появата си на професионалната сцена и първите си три авторски спектакъла. На 3 октомври т.г. се навършва една година от неговата неочаквана загуба. 

С настроение и по впечатляващ начин "Осмото чудо" разкрива пред зрителите най-уникалната част от богатата ни фолклорна съкровищница. Емоционално предизвикателство за ценителите на фолклорното ни изкуство и изключително изживяване за родолюбци - това е новият спектакъл на "Българе", който пловдивчани предстои да видят в четвъртък вечерта от 20,00 часа на сцената в Античния театър.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: