ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Александър Константинов сравни бюджетите на Пловдив и Варна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:27 / 01.02.2011Коментари (3)2975
© Plovdiv24.bg
Многото дебати, предизвикани от приемането на бюджета на община Пловдив, в повечето становища са чисто емоционални и неподкрепени от факти. По тази причина бих искал да направя едно сравнение на бюджетите на двата града, които имат най-близка структура на приходите и разходите, заяви икономическият зам.-кмет на Пловдив инж. Александър Константинов.

Бюджетът на Пловдив е почти 190 млн.лв., заедно с преходния остатък, а бюджетът на Варна - 203,7 млн. лв., също с преходния остатък. Разликата от почти 14 млн.лв. идва от факта, че в бюджета на Варна са включени 23,9 млн.лв. дългово финансиране, а в бюджета на Пловдив не е включен гласуваният заем от над 17 млн.лв. Ако се прибави и това дългово финансиране, бюджетът на Пловдив ще стане 207 млн.лв. или ще има сравнимост с този на Варна. Общо дълговото натоварване на Варна е почти два пъти по-голямо от това на Пловдив. Приходите на Варна от държавата за държавно делегираните дейности са почти 80 млн.лв., точно колкото са и на Пловдив. Приходите от данъците на Пловдив са 34,5 млн.лв., а на Варна - 47 млн.лв.

Това още веднъж доказва, че в Пловдив имаме най-ниските нива на местни данъци, счита Константинов. Неданъчните приходи във Варна са 47 млн.лв., а в Пловдив - 60 млн.лв. Няма по-категоричен пример колко несъстоятелни са критиките на опозицията, че събираме малко приходи от собственост. Ние планираме да съберем 13 млн.лв. повече приходи от собственост - концесии, услуги, наеми, реклами, паркоместа и т.н. от колегите ни от община Варна. При това трябва да се има пред вид, че Варна през лятото "набъбва" почти два пъти и там приходите от собственост трябва да са по-големи от тези на Пловдив.

В разходната част и във Варна, както и в Пловдив най-много средства се насочват в образованието. В капиталовата програма са предвидени 35 млн.лв. като са включени предходният остатък и дълговото финансиране. В нашия бюджет са включени 19 млн.лв. и 17 млн.лв., финансирани със заем, или общо 36 млн.лв.

Приоритетите са абсолютно идентични - транспортна инфраструктура, детски гради и ясли, спортни обекти. Сравнението между двата бюджета показва, че в условията на икономическа криза и рязко свито държавно финансиране и двете администрации са действали по един и същи начин. Всичко останало е спекулация, подчинена на политически интереси, а не факти и числа, счита зам.-кметът Александър Константинов.


Още по темата: общо новини по темата: 65
01.12.2011 »
01.12.2011 »
18.03.2011 »
17.03.2011 »
17.03.2011 »
17.03.2011 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз не разбирам от какво недоволства Константинов? Както колегата по-долу отбеляза преди няколко дена, Пловдив е привлякъл пари по европроекти точно толкова, колкото и Чирпан и Пещера. Да не говорим, че Пловдив има много по-голямо поле за събиране на приходна част, но няма кой да се захване с нея и да я оптимизира, защото липсват кадърни кадри в управлението на Пловдив. Това, разбира се, е следствие на феноменалната неатрактивност на общинските позиции, която г-н Атанасофф има желание да замрази за още 10 години, блокирайки всякакви възможности за увеличение на заплащането на общинските служители. Нещо, което може да доведе единствено и само до още некомпетентност и корупционни практики.
+2
 
 
Защо е това идиотско и перманентно сравняване на "тия с ония"? Още повече щом и от космоса се вижда,че градът ни тъпче на място,а някои хора са тръгнали да ме убеждават,че повредата не е в моя телевизор. От червена изкуфяла тиква,обаче няма какво друго да очаква човек.
+5
 
 
Браво, бе нещастник. Една неудачна и западнала община се сравнява с друга неудачна и западнала община. Герговград се сравнява с града на ТИМ. А София да не би да се намира в някоя друга България, а? Май е наистина в друго измерение, защото вие ми приличате на Алиса в страната на чудесата. А защо не се сравни с Бургас, бе Константинов? 106 млн. лв. са средствата, предвидени тази година за проектиране и строителство на нови спортни комплекси, детски градини, обходни пътища, улици и обществени сгради в Бургас. Това съобщи на пресконференция за представянето на проектобюджет 2011 кметът на община Бургас Димитър Николов. Едва 17 млн. лв. от тези пари са собствените средства на общината, всички останали са пари, спечелени от европейски програми. ЦЕЛИ 87 МИЛИОНА ЛЕВА Е ПРИВЛЯКЪЛ БУРГАС ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ. Общата рамка на проектобюджета е 138 млн. лв при население от 232 хил души или 595 лв/човек, а бюджета на Пловдив е 190 млн. лв при население от 382 хил. души - прави 497 лв/човек. Ами то ако сравним Пловдив с побратимения Тимбукту, току виж сме излезли голяма работа.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Академично гребане и кану-каяк
Тенис от Пловдив и региона
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: