ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Александър Константинов се срещна с разширения УС на Районната лекарска колегия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:40 / 29.10.2008Коментари (0)1855
Управителният съвет на Районна Колегия на Българския лекарски съюз - Пловдив, прие единодушно на свое заседание на 28 октомври 2008 г. Декларация в подкрепа на исканията на десетки Лекарски Колегии в страната за максимално бързо свикване на отчетно-изборен събор на БЛС. "Забавянето на избора на ново ръководство отключва деструктивни процеси в самата организация и улеснява атаките срещу съюза и цялото лекарско съсловие", заявяват в декларация пловдивските лекари.

Документът беше внесен за разглеждане в УС на РК на БЛС от главния секретар на организацията д-р Златко Илиев и подкрепен включително и от двамата зам.-председатели на БЛС д-р Георги Сакакушев и д-р Георги Кръстев.

Преди това членовете на УС и шефовете на общински здравни заведения се срещнаха с новия зам.-кмет, в чийто ресор е здравеопазването, г-н Александър Константинов. Константинов се представи пред разширения УС като съученик на председателя на Районната колегия - Пловдив, д-р Георги Сакакушев от бившата гимназия "Лиляна Димитрова". Той каза, че е свързан с лекарското съсловие не просто като пациент, каквито сме всички, но и чрез снаха си американка, която е анестезиолог в болничен център в Чикаго, Илинойс.

"Знам, че няма да ни е лесна работата от нещата, с които вече се запознах", каза Ал. Константинов. "Но аз предпочитам вместо големи стратегии да работим един по един по проблемите на всеки от вас".

Според Александър Константинов Общината не трябва да печели от здравните заведения, които са общинска собственост. "Целта на тези заведения е да лекуват хората и да правят това във все по-добри условия, като реинвестират печалбата си", заяви Константинов.

В същото време той даде пример с Белодробна болница, където и наскоро Община Пловдив наля над половин милион лева, а само половината пациенти, минаващи от там, са пловдивчани. Другите общини обаче не поемат част от разхода, позовавайки се на липса на нормативни документи за това.

Според Константинов държавата не иска да поеме нито една общинска лечебница. Този период беше изтърват през 1995-6 г. от Пловдив, когато тогавашният кмет Спас Гърневски отказа идеята някои общински здравници да ставан държавни. Ако това беше станало,сега проблем с Белодробна болница нямаше да има.

Що се отнася до евентуалната приватизация на лечебни заведения, според Александър Константинов това няма да се случи поне до изборите през 2009 г. Шефката на Здравната комисия в ОбС д-р Лилия Учкунова заявява, че ДКЦ-тата ще се приватизират, но освен да го казва, не е инициирала нито един ред по този въпрос, даде пример Константинов.

Всъщност приватизация на дейностите има, заключи той. Общинското в едно ДКЦ вече е само сградата, обясни Константинов.

Той се обяви още против идеята в Пловдив по подобие на София да се създаде Медицински холдинг, който да обедини здравните заведения. "Като събереш болен със здрав, не стават двама здрави, а по-скоро обратното", пошегува се Константинов. "Това го знаете по-добре и от мен".

На въпроса "Ще има ли в Пловдив училищно здравеопазване?", ресорният началник в общината отвърна, че няма отговор. "Кой ще плаща? Как ще задължим родителите да запишат децата си при училищния лекар, а не при сегашното им джипи?", попита риторично Константинов.

Той пое ангажимент пред председателя на Районната колегия д-р Сакакушев да организира среща между Управителния съвет на съсловието и Здравната комисия в Общинския съвет.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: