Акценти от първия ден в програмата на "Нощ на музеите и галериите" 2010

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:03 / 08.09.2010
2986
За шести пореден път в Пловдив ще се проведе вече традиционната Нощ на музеите и галериите. Поради големия интерес и наситения афиш, тази година програмата е организирана в две вечери - 24 и 25 септември (петък и събота), а събитията започват в 19:00 ч. и приключват в 1:00 след полунощ.

Представяме ви акцентите в програмата на 24 септември:

За почитателите на изкуството са организирани повече от 30 специално подготвени събития за всички вкусове и възрасти - изложби, концерти, пърформанси и демонстрации на български и чуждестранни артисти, представени в 7 музея и 18 общински и частни галерии.

В Регионален етнографски музей - Пловдив се открива изложбата "Магия за любов" с костюми за обредни и магични ритуали от отминали епохи. Регионален исторически музей - Пловдив е организирал Вечер на Тайланд с изложба на предмети и демонстрация на ритуали от тайландската култура, а най-решителните сред публиката ще бъдат гримирани в традиционен тайландски стил. В Центъра за съвременна история ще се състои Вечер на Япония - с демонстрации на оригами, калиграфия, икебана, кимона. Успоредно с японската програма, там ще бъде показана и фотоизложбата "Послание от вечността", посветена на историята и съвремието на Пловдив. Регионалният исторически музей ще представи изложбата "Равнис по капитаните!": Източнорумелийската милиция и българското Съединение" с оригинални експонати на военни дейци, снимки и документи.

"МУСИЗ - Музей за съвременно изкуство" е артистичен проект на Иван Мудов, създаден специално за Нощта на музеите и галериите по покана на Фондация Отворени Изкуства. В Зала "Съединение на България" на Регионалния исторически музей художникът ще покаже документи, свързани с узаконяването на дейността на първия в България частен музей за съвременно изкуство. Повече информация очаквайте в отделен анонс, посветен на проекта.

В Галерия Сариев модната дизайнерка и художничка Мариела Гемишева ще представи пърформанса "Peep Show", част от изложбата "Любимият ми будоар", а в Галерия "Дяков" Кольо Карамфилов ще подреди рисунки върху салфетки.

По време на Нощта ще бъдат отворени и някои от залите на Националните есенни изложби - Пловдив, чиято тема за 2010 г. е "Тялото" (куратори Краси и Сим Алексиеви). Ще можете да видите живопис, графика и рисунки на Емил Попов, Десислава Минчева, Владимир Генадиев, Крикор и Мъгърдич Касапян, Димитър Войнов-син, Слав Бакалов, Генчо Денчев и др. В залата за временни експозиции на Градска художествена галерия ще бъдат подредени рисунки на известни български художници (Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Владимир Димитров - Майстора, Никола Танев, Васил Стоилов и др.) от частната сбирка на колекционера Харалампи Ванев, както и документи, свързани с артистичната им дейност.

Няколко пловдивски галерии организират артистични демонстрации на живо. В Галерия "Възраждане" майсторството си ще покажат Силвия Павлова (живопис и ръчно рисувани копринени шалове), Матей Матеев (живопис) и доц. Владимир Генадиев (графика). В "Червеното пони" Иван Яхнаджиев ще направи демонстрация на бодиарт с музикален съпровод на флейта на Анна-Мария Крайчева, а в "Жорж Папазов" Мария и Валери Върбанови ще демонстрират специфична живописна техника с четка и аерограф. Публиката ще види и пърформанса на двамата художници "Бодиарт фотосесия" - прожекция на картини и фотографии върху телата на танцьори от Мюзикхолен театър - Пловдив.

Специално за децата Регионален етнографски музей - Пловдив и National Geographic България организират творческа работилница с разходка из музея и рисуване по избрана тема с осигурени от домакините материали. В Галерия "Тракарт" ще могат да се видят последователно "Trakart Dance" - модерен балет, "Абра Кадабра" - магии от илюзиониста Марио, "Светлина в моя дом" - светлинен дизайн от ателие "СевКолорит" и музикална програма на Детски струнен оркестър.

Сред музикалните събития на 24 септември са Премиерен концерт на части от "Меса за мира" от Карл Дженкинс в изпълнение на хор Евмолпея в Частна галерия и музей "Филипополис"; представяне на албума "Източноправославни песнопения" от същия хор в ГХГ - Иконна галерия; Мултиинструментален пърформанс на Николай Иванов ОМ в галерия "Резонанс" и Джаз на живо от Мирослав Турийски в Галерия "Ромфея".

Интересни изложби и съпътстващи събития ще има и в галериите Автограф, Аспект, Бяла зона и Bovjel.

Очаквайте скоро и програмата на 2-я ден от събитието.

Виж коментарите (0)

Още по темата (16):
08.11.2010 Над 25 хиляди избраха Нощта на музеите и галериите заради културата
04.11.2010 Нощта на музеите и галериите посетена от близо 40 000 души
25.09.2010 Хиляди пловдивчани се стекоха в музеите и галериите снощи
25.09.2010 Акценти от втория ден в програмата на "Нощ на музеите и галериите" 2010
24.09.2010 Затварят няколко улици за Нощите на музеите и галериите
24.09.2010 Акценти от първия ден в програмата на "Нощ на музеите и галериите"
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив продължава да расте броят на предложенията за работа
Читател: Този хубосник застраши движението в Пловдив заради необе...
Удостоиха посмъртно непрежалимия Алек Попов с голяма награда
Извънредна ситуация с високи води на река Въча край Пловдив
Шофьорка самокатастрофира на "Асеновградско шосе"
Пловдивско училище с голям успех


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).