ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Адвокат от Пловдив: Съществува заблуда сред пациентите, че всяко посещение в спешно отделение е безплатно, а това съвсем не е така
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:06 / 23.02.2023Коментари (42)21136
©
Съществува заблуда сред пациентите, че всяко посещение в спешно отделение е безплатно, а това съвсем не е така. Това коментира в личния си профил във Facebook адвокатът по медицинско право Мария Шаркова по повод репортаж за майка, завела дъщеря си в УМБАЛ "Царица Йоана“-ИСУЛ със силни болки и възпаление на ухото и получила документ за плащане на 60 лв. такса за преглед.

Публикуваме изказаното от адк. Шаркова мнение без редакторска намеса:

Съществува заблуда сред пациентите, че всяко посещение в спешно отделение е безплатно, а това съвсем не е така.

Законът за здравето действително предвижда, че спешната помощ е безплатна, като в една наредба се детайлизира, че държавата заплаща оказаната спешна помощ на пациенти до тяхната хоспитализация.

В лечебните заведения за болнична помощ се оказва спешна помощ в спешните отделения и те нямат право да изискват заплащане от пациенти в спешно състояние.

Когато обаче пациентите не отговарят на дефиницията за спешност, те следва да заплатят оказаната им медицинска помощ. Дали състоянието е спешно или не, се определя от лекар, а не от пациента или неговите близки. Не всяка болка, температура или кашлица представляват спешно състояние.

Според медицинския стандарт по спешна медицина, спешно е това състояние, което има потенциал да доведе до смърт или до тежки или необратими морфологични или функционални увреждания на жизненозначими органи и системи, в това число критични нарушения в жизненоважните функции, загуба на функция на орган или на част от тялото, временна или постоянна инвалидизация, ако не се предприемат незабавни медицински действия. Ако ползваме за пример случая в репортажа, болката в ухото обикновено не е свързана със спешно състояние и не налага оказване на спешна медицинска помощ. Иначе, разбира се, никоя болка не е приятна и е логично, че пациентът иска бързо решаване на здравословния му проблем.

Всички състояния, които не отговарят на горната дефиниция, не са спешни и когато ползваме Спешното отделение за диагностика и лечение на неспешни състояния, болниците имат право да въведат цена на тази медицинска услуга и да получат заплащане от пациента.

Много често пациентите не са наясно, че при неспешни състояния или възникнали здравословни проблеми извън обявеното работно време на общопрактикуващия им лекар, могат да потърсят медицинска помощ от друг лекар/кабинет, с които ОПЛ е сключил договор. В тези случаи пациентите няма да заплатят за оказаната им медицинска помощ, защото тя се оказва в рамките на задължението на всеки ОПЛ да осигурява медицинска помощ денонощно на пациентите от своята листа. Кои са тези лекари/кабинети се посочва на видно място в кабинета на съответния ОПЛ.

Защо в ИСУЛ има струпване на толкова много пациенти пред спешните кабинети? Защото те се ползват за диагностика и лечение на неспешни състояния, като заместители на ОПЛ, на специалисти в извънболничната помощ и на кабинетите за неотложна помощ, с които ОПЛ сключват договори за обслужване на пациенти извън работното им време.

Не без значение е и ниската здравна култура и желанието на всеки един пациент здравословният му проблем да бъде решен възможно най-бързо дори в случай, че не е спешен и то в удобно за него време. В моята практика съм имала много примери за пациенти, които търсят помощ в Спешно отделение, защото през деня били на работа и не можели да отидат на преглед при ОПЛ в удобно за тях време. Или просто защото искат непременно веднага да имат достъп до лекар, без значение, че състоянието им не е спешно.

Би било любопитно да се направи репортаж от едно нощно дежурство в Спешен кабинет и да се установи колко неспешни пациенти ползват услугите на тези кабинети за едно денонощие и с какви симптоми и диагнози са те.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.03.2023 г.
0
 
 
Нека таксата ,която се заплаща да бъде адекватна на указаната помощ и отношение на екипа.
Aнонимен
на 26.02.2023 г.
0
 
 
Точно така е. Масата хора си мислят,че спешното отделение е там за тяхно удобство, за да може в удобно за тях време да ги прегледа лекар на университетско ниво без пари. Да, ама не! Безплатно е при личния лекар или в замествания го медицински център и адв.Шаркова го е обяснила много добре.
Aнонимен
на 26.02.2023 г.
0
 
 
Бялата мафия в действие!!!. Купува на ред,дори и адвокати,за да печели от най ценното-човешкото здраве!!! Питам-здравните осигуровки,които плащаме за какво ги усвояват?????
Aнонимен
на 26.02.2023 г.
0
 
 
А защо плащате здравни осугоровки Много ви е сбъркана системата Или си е схемата на държавата Не участвам Вечв съм им сърбал попарата
Aнонимен
на 26.02.2023 г.
0
 
 
Чл. 52(1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.(2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.
Aнонимен
на 25.02.2023 г.
Aнонимен
на 25.02.2023 г.
0
 
 
Да личния ми лекар е от години един и същ но винаги е имало информация за ситуации в извън работно време а при дълго отсъствие е имало заместник в кабинета
Aнонимен
на 25.02.2023 г.
0
 
 
Адвокат Шаркова, Това което сте коментирала са свободни съчинения. Може спокойно да си изхвърлите дипломната по право. В закона за здравеопазването по конституция то е абсолютно безплатно. Още повече, здравно осигурени лица въобще не трябва да заплащат.
Aнонимен
на 25.02.2023 г.
0
 
 
Не разбирам как лекарска консултация която определя случая като не спешен струва 60лв.
Aнонимен
на 25.02.2023 г.
0
 
 
Кожодери унищожител на България скоро минава покрай една болница и гледам само скъпи автомобили лъскави и луксозни помислих че е автокъща а то колите на докторите с човешкото здраве търговия правите няма ли Нап за вас
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Проектът Модър - Царевец
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
"Франкофоли" 2024
Кауза Колежа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: