Адвокат: Приходите на EVN от такса "включване" са 1 милион лева годишно!

Автор: Мария Морунова
Коментари (2)
16:08 / 27.06.2014
7929
След като Сдружението за правна помощ на потребителите спечели в Окръжния съд делото срещу EVN, ще поиска предварително прилагане на съдебното решение и обезпеченост на потребителите със задна дата. Това стана ясно на специална пресконференция на Сдружението, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Припомняме, че през миналата година Сдружението за правна помощ на потребителите внесе в съда искова молба срещу EVN за премахване на таксата от 19.90 лв. за възстановяване на електроснабдяването. Съдебното решение на първата инстанция е от 24 юни тази година и подлежи на обжалване.

По думите на адвокат Мадлен Кавръкова от Сдружението за правна помощ на потребителите таксата за включване на елетрозахранването не фигурира в счетоводните документи на EVN.

Според друг член на Сдружението, адвокат Димитър Деков, откакто EVN влезе на българска територия, взима тази такса от потребителите, а годишно "приходът" на дружеството от таксата е около над милион лева.

"Ако няма обжалване, решението влиза в сила и EVN трябва да изготви нови общи условия. Защото съдът казва, че не може, ако закъснееш 10 дни с плащането на месечната фактура, да ти спрат тока без значение размера на дълга. Не може, ако се забави една сметка независимо с колко, да се прекъсва токът. Спирането на захранването е само крайна мярка. Съдът казва още, че дружествата нямат право да събират такса "включване", защото я няма в закона.

Ние ще поискаме предварително изпълнение на решението, а именно, ако се потвърди решението и на по-горни инстанции, че спиранията на тока на потребителите са незаконни, абонатите ще подлежат на обезщетение. Това означава, че потребителите ще могат да заведат дело за обезщетение заради неправомерно спиране на тока, ще могат да заведат дело дори за неимуществени вреди 5 години назад като се позовават на същото решение", коментира още Деков.

Междувременно EVN изпрати писмо до медиите, че дружеството все още не се е запознало със съдебното решение в детайли, но ще го направи. Освен това дружеството вече има изготвен проект за актуализация на общите си условия.

По този повод адвокат Кавръкова коментира, че ако наистина EVN имат планове за промяна на общите си условия, значи признават съдебното решение.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)

Още по темата (271):
26.06.2020 EVN с важно съобщение, свързано с новите цени на тока
03.03.2020 Обосновано ли е предстоящото увеличение на цените на тока?
18.01.2020 Култовият пловдивчанин Дядя Ваня се завърна, обясни смисъла на живота
10.04.2019 Цената на тока скача от юли
28.02.2019 Наглост! EVN иска нови цени на тока и парното от 1 юли!
02.07.2018 Вижте новите по-високи цени на тока и топлата вода в Пловдив!
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).