3D киносалон с 45 места на Римския стадион, превърнал се във визитната картичка на Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
06:05 / 30.12.2012
4690
3D киносалон за 45-ма зрители ще има реконструирания Римски стадион, научи репортер на Plovdiv24.bg. Това се предвижда във втория етап от обновяването на културната забележителност, който се очаква да стартира през 2013г. Ще бъде изграден и информационен център, панорамен кафе-бар на терасата, а бетонната стълба към Сахат тепе ще бъде премахната изцяло.

Ето и малко история: Стадионът на Филипопол е изграден в началото на II в. при император Адриан. Разположен е в северния край на укрепения град, между двете крепостни стени, в естествената гънка между западния склон на Таксим тепе и източния склон на Сахат тепе. Съоръжението сред най-големите римски постройки на Балканите с приблизителни размери 240 м дължина и 50 м ширина е събирало около 30 000 зрители.

Само за няколко месеца през 2012г. обновеният Римски стадион успя да се превърне във визитната картичка на Пловдив. Консервационните дейности и търговската зона в подземното ниво го направиха едно от най-желаните места в града за пловдивчани и гостите на града. Такова беше и желанието на кмета Иван Тотев, заявено по време на откриването на обновеното съоръжение, на което присъстваха и премиерът Бойко Борисов, министрите Симеон Дянков, Томислав Дончев, Свилен Нейков, норвежката посланичка в България Тове Скарстейн и много други официални лица.

Рехабилитацията на емблематичния археологически паметник в града стартира през май месец 2011г. Тогава Тотев като областен управител и Александър Долев, зам.-кмет по онова време, направиха първата копка на обекта. Те си стиснаха ръцете в знак на успешно бъдещо сътрудничество по реализацията на реконструкцията, а първата копка бе осъществена с пневматичен чук, който двамата държаха заедно.

Поради строителните дейности общинските съветници на Пловдив решиха паметника на Филип Македонски да бъде преместен пред сградата на ОбС, а вградени в земята знаци пред стълбичките на Каменица вече показват автентичния вход на Античния стадион

Средиземноморски палми красяха през лятото съоръжението, а в началото на зимата екзотичните дървета бяха преместени в разсадника на ОП "Градини и паркове", за да не измръзнат.

В края на месец юли на Римския започнаха да поставят постаменти от времето на императорите Траян Деций и Галиен, като към тях вървят и табелки с превод на текстовете от гръцки и латински. Информацията, която дават на посетителите, е свързана с историята на Филипопол през II-III век след Христа, както и с историята на самия стадион.

На 16 август на долното ниво на античното съоръжение заработи магазин за сувенири, който се радва на изключителен интерес от страна на посетителите. 300 лв. оборот е отчетен за един ден, като най-много се купуват картичките от 1 лв., които според момичетата, работещи вътре, са уникални. Туристите могат да си тръгнат и с много красиви сувенири - ръчна изработка, а т.н. магнитчета с различни образи на града по тях се "харчат" много добре.

Гидове, преведени на няколко езика, помагат на чужденците, посещаващи Римския стадион, много лесно да се ориентират в обиколките си из Пловдив, тъй като вътре са описани всички забележителности на града.

Освен всичките артикули в магазина, които са буквално на народни цени, на стената постоянно се прожектира и презентация, представяща в най-общ вид в историята на Пловдив през вековете.

Краят на хронологията от събития за 2012г., свързани с Римския стадион сложи решение на правителството от 3 октомври, с което на община Пловдив беше предоставено правото да управлява Античния стадион на Филипопол. Това дава възможност на общината да развие проекта за опазването, рехабилитацията и обновяването на археологическия обект и за популяризирането на Пловдив като туристическа дестинация с културно-исторически забележителности.


Виж коментарите (1)

Още по темата (161):
11.04.2023 Ударно започна почистването на един от туристическите обекти в Пловдив
17.02.2023 За един месец оправиха счупеното стъкло на Римския стадион в Пловдив
29.01.2023 Дано никога повече да не ставаме свидетели на подобна грозна гледка в центъра на Пловдив
23.01.2023 Добра новина за един от най-посещаваните туристически обекти в
Пловдив
18.01.2023 Хванаха гаменчето, което счупи стъклото на Римския стадион
16.01.2023 Питаме малкото вандалче - защо го направи? Сега срам ли те е?
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив
Вече асфалтират улица "Петър Стоев"
В Пловдив водят тримата, измамили жени с над 30 000 лева
Пловдив почернява от полиция
Вход свободен в Музея на авиацията за Деня на храбростта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).