28 лева за автобусни карти от Нова година, левче за билетче още преди това

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (25)
15:21 / 29.09.2009
11624
28 лева ще струва картата за градския транспорт по една линия за един месец за учениците и студентите, пенсионерите и инвалидите първа група. Това вече е договорено с фирмите-превозвачи, които са тръгнали в преговорите с общината от предлагана от тях цена 42 лева срещу 25 лева оферта на общината. Стиснали са си ръцете на 28 лева.

Създадената с решение на последната общинска сесия комисия съветници е готова с цялостното предложение, което трябва да бъде гласувано на следващо заседание на местния парламент. От 1 януари догодина кметът Славчо Атанасов няма да има право вече сам да определя цената на билета за градския транспорт и реда и обхвата на преференциалното пътуване. Тези решения стават правомощия на Общинския съвет, както е било до 2005 година. Отменя се и механизмът за компенсиране на превозвачите на километър. Методиката и обхватът на имащите право на преференции също минават под опеката на Общинския съвет.

На днешното заседание на работната комисия отсъстваха представителите на три от най-големите групи в местния парламент. Нямаше ги Дани Каназирева от ГЕРБ, Николай Радев от БСП и Тодор Христев от Атака. Около повечето клаузи беше постигнато единомислие между другите участници. Не бяха приети от Спас Гърневски намеренията на общинската администрация преференции да се използват единствено от хората с над 90% инвалидност, а инвалидите от първа и втора група да пътуват с редовни карти. В протокола неговата позиция е записана като "особено мнение". Още две несъгласия - от съветниците Любозар Фратев и Костадин Георгиев, има с предложенията на администрацията. Става въпрос за компенсациите, които ще изплаща общината на фирмите-превозвачи. Константинов предлага от 28-те лева за картата 13 лева да заплаща имащото право лице, а останалите 15 общината. В такъв случай ще трябва да бъдат предвидени вместо досегашните 3 милиона от общинския бюджет, 4,5 - 5 милиона за компенсации. Георгиев и Фратев са предложили за да не бъде напряган бюджетът общината да компенсира 8 лева от цената на картата, а другите 20 да заплаща нейният притежател.

"В Общинския съвет ще внесем пълен протокол от заседанията на работната комисия. Стремежът ни беше новият ред, по който ще става издаването на карти, да се отрази максимално най-малко върху студентите и учениците. Вместо да купуват билетче от 40 стотинки при всяко пътуване, сега те ще плащат 13 лева на месец. Ако при новите условия някои пенсионери решат да се откажат от картите, то би се отразило и върху намаляване на компенсациите, които фирмата ще поеме от общината. Досега Пловдив е заделял около 2% от общия си бюджет за компенсации, допустимо е той да се повиши, като се има предвид, че във Варна плащат 5%, а в София - 10%", обясни Константинов.

Дали и от кога цената на пловдивското билетче ще стане 1 лев, заместник-кметът не пожела да конкретизира. Цените все още ги определя кметът. Трябва обаче да се отпечатат и нови билети. Почти сигурно е, че левчето ще стане реалност преди Нова година, но едва ли преди 1 ноември. До края на годината се запазва редът за издаването на карти. Учениците ще платят по 5 лева за документ, който ще важи до края на годината, картите обаче още не са отпечатани и Александър Константинов е задействал Димитър Чолаков много спешно да се заеме с това.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (25)

Още по темата (85):
12.03.2011 Тотев: Нека превозвачите и Общината да постигнат консенсус в интерес на пловдивчани
11.03.2011 Превозвачите спират автобусите във вторник, кметът против увеличението на билета
24.02.2011 Облекчават издаването на транспортни карти за студенти на ФМИ
24.11.2010 От понеделник започва закупуването на новите карти за градския
транспорт
27.10.2010 12 лв. ще струват преференциалните карти за градския транспорт
26.10.2010 Кметът пише цената на картите: 12 лв?
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).