ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
258 инженери от Пловдив влизат с летящ кариерен старт в индустрията
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:25 / 02.03.2020Коментари (0)2991
©
С тържествена церемония Техническият университет – филиал Пловдив изпраща своя тридесет и четвъртия випуск от създаването на вуза през 1986 година. Двеста петдесет и осем инженери и IT специалисти започват да изграждат кариера в българската индустрия.

"Това е ден на висока оценка за младите колеги от нашия факултет. Не всички, които започнаха обучението си сега го завършват. И точно затова титлата "инженер“ пред името се цени. Мисля, че започна ренесанс на професията на инженера.“ - коментира деканът на факултет "Електроника и автоматика“ доцент д-р Георги Ганев.

На 13 март той ще връчи дипломите на 143 випускници от девет специалности. От създаването си досега факултетът е обучил 5600 инженери. На промоцията 103 бакалаври и 40 магистри вземат дипломите. Двадесет и шест от випускниците /18 на сто/ имат отличен успех, а Николай Иванов, Александър Георгиев и Пламен Ангелов са с най-висок успех от следването. Деканът на факултет "Електроника и автоматика“ счита, че Техническият университет – филиал Пловдив не само изпраща един силен випуск.

"Випуск 2019 събра в себе си младежи, които живеят в реално време и много бързо се адаптират. Наглед създават малко грешно впечатление - сякаш изглеждат несериозни. Но всъщност те са достатъчно мотивирани да градят професионална кариера.“ - заключи доцент Ганев.

На 6 март дипломи получават и 115 студенти от деветте специалности на факултет "Машиностроене и уредостроене“ на Техническия университет – филиал Пловдив. Седемдесет и един от дипломантите са защитили бакалавърско ниво, а 41 инженери – магистърска степен. Досега над 3500 студенти са завършили факултета от създаването му. Средният успех на випуск 2019 е много добър (4,86) за бакалаврите и отличен (5,52). Десет от отличниците ще получат златен медал, заедно с дипломата си , а 3 ще имат сребърни медали. "Едно от най-важните неща, на които обучаваме студентите при нас е да знаят как да подходят към непознати технически проблеми.

Минавайки през трудната школа на инженерното обучение в Техническия университет – филиал Пловдив, те вече имат инженерно мислене и готовност да преодолеят всяко техническо предизвикателство.“ - коментира деканът на факултета доцент д-р Християн Панайотов. Според него новият випуск има много повече възможности за реализация отколкото випуските преди 10 години, защото индустрията в региона бързо се разви. Той цени връзката със студентите и след завършването им. Случва се да потърсят технически съвет от своите преподаватели и заедно да решим някое инженерно предизвикателство, коментира доцент Панайотов.

Според заместник-директора на Техническия университет доцент д-р Никола Шакев випускниците са доволни от старта на кариерата си в индустрията. "Регионът ни е във видим подем, търсят се кадри, строят се нови съвременни заводи, които изискват специалисти, умеещи да работят с най-съвременните технологии. Инженерите ни владеят и чуждестранни езици. Това предопределя и добри стартови заплати на инженерите от випуск 2019“ - каза доц. Шакев. Според проучване на декана на факултет "Машиностроене и уредостроене“, базиращо се на рейтинговата система в страната за специалностите от факултета стартовата заплата е средно над 1500 лева, а за IT – специалистите е в пъти по-висока.

Можем да кажем, че за випуск 2019 това е приемливото ниво на заплащане в момента – заключи той. Гости на тържествата на двата факултета са фирми от Пловдив, Пазарджик и София, които вече са сключили трудови договори с випускници. Вузът и фирмите – гости ще връчат парични и предметни награди на дипломиращи се инженери, които са се отличили в процеса на обучението.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: