19-годишна студентка се натрови с парацетамол! Едва я спасиха!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
11:40 / 27.03.2012
18064
Лекари от Клиниката по токсикология на УМБАЛ "Свети Георги" спасиха живота на 19-годишна студентка след изключително тежко натравяне с парацетамол, съобщиха от пресцентъра на болницата. Момичето е прието със сериозна интоксикация от многократно превишена доза на медикамента, каза началникът на клиниката доц. д-р Янко Илиев. Погълнатите таблетки са около 40.

Диагнозата й е тежък токсичен хепатит след съзнателно увеличен прием на лекарството. От 22 години насам това е най-тежкият случай на натравяне с парацетамол, коментира началникът на специализираната клиника. Най-вероятно освен превишаването на дозата от значение е и фактът, че месец по-рано студентката е приемала китайски добавки за отслабване. Те са увредили сериозно вътрешните й органи и по този начин са улеснили влошаването на състоянието на момичето след поглъщането на парацетамола, смятат лекарите.

Без адекватните и навременни комплексни медицински мерки, на пациентката е щяло да се наложи извършване на чернодробна трансплантация. След благоприятното повлияване от медицинската терапия, момичето е било консултирано продължително време и от психолога на Клиниката по токсикология. Този утвърден европейски стандарт наистина оказа положително въздействие върху пациентката и в близките дни тя ще бъде изписана, каза доц. Илиев. 

Той апелира към гражданите да внимават с приема на лекарства - да следят за годността и поеманите количества, за да не се стига до сериозни заболявания като токсичния хепатит и последващите продължителни и скъпоструващи терапии.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).