1000 в Пловдив поискаха замяна на печките с по-модерни уреди

Автор: Цвети Тончева
Коментари (1)
14:53 / 20.04.2021
4050
Около 1000 декларации са подадени до момента от граждани в Пловдив за безплатна подмяна на печките с твърдо гориво по проект на община Пловдив, съобщи на пресконференция зам.-кметът по eкология и здравеопазване инж. Анести Тимчев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Всички подадени декларации по проект "Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Пловдив чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици /ФПЧ10/ от битовото отопление“, ще бъдат дигитализирани.

Единствено в Пловдив ще бъде създадена такава електронна платформа, която ще действа до края на проекта. Домовете, които ще подменят уредите си, ще бъдат превърнати в зелени домове. В платформата ще бъде изнесен списъка на всички одобрени за замяна на отоплителни тела домове.

Основна част от процеса е анкетирането и консултирането. След това ще се пристъпи към подписването на договорите с кандидатите.

Независими изследователи с енергийна експертиза ще консултират хората и ще изготвят техническите проекти.

От общината твърдят, че на хората ще се предлагат само стандартизирани уреди, които ще са абсолютно безплатни. Хората ще избират след консултация и според техническата възможност на домовете си какви екологични уреди да ползват. Консумацията на гориво ще си заплащат сами. Крайният срок за подаване на декларациите е 31 май 2021 година.

Декларацията може да бъде подадена в деловодството на съответната районна администрация по местоживеене, или в община Пловдив до края на месец май. Декларацията /попълнена и подписана/ може да бъде изпращана и електронно на e-mail: direkcia_ecologia@plovdiv.bg, като в отговор подателя ще получи входящ номер по нея.

В този срок ще се проведе проучване нагласите на населението, използващо дърва и въглища за отопление, ще бъдат проведени и поредица от мащабни разяснителни/обучителни кампании, разработване на механизъм за осигуряване на приоритетност в санирани сгради и механизъм, отчитащ приходите от предаването на заменените отоплителни устройства, ще бъдат изготвени анализи, оценки, обосновки, изследвания, както и визия за подхода, по който ще бъдат подменяни отоплителните устройства на твърдо гориво и приложимата информация от инвентаризацията на емисиите (актуализация на данните от извършената инвентаризация). В разяснителната кампания ще бъдат привлечени и доброволци – от НПО, студенти и ученици по екология.

На сайта на общината ще има публични покани с критериите, пътя и очакванията на хората.

Цифрите по националната програма сочат, че в Пловдив 6248 души се отопляват на дърва и 10959 – на въглища.

Подмяната на печките на въглища с екологични уреди ще продължи до края на 2013 година.

Виж коментарите (1)

Още по темата (376):
11.04.2024 Беззаконие и безнаказаност! Отровният пожар в Пловдив е бил нарочно
запален
11.04.2024 Гъст черен дим над част от Пловдив!
17.03.2024 Откриват телефонна линия за гражданите, които искат подмяна на старите печки с климатици
03.03.2024 Видео от Пловдив: Сами се тровим, факт!
18.02.2024 Търси се фирма, която да почисти Пловдив от 4250 стари печки на дърва и
въглища
17.01.2024 Пловдив взима мерки за качеството на атмосферния въздух
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).