ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
1000 къщи в Стария град може да паднат, в ръцете на НИПК е събарянето им
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:32 / 22.02.2010Коментари (23)3974
Ако данъкът на къщата не е плащан 10 години, общината може да придобие имота по давност
Районът около самосрутилата се в късния петъчен следобед къща на ул. "Д-р Стоян Чомаков" 14 в Стария град все още е отцепен с предупредителни ленти. Полицаи охраняват мястото, за да не реши някой да мине по опасния маршрут към Небет тепе. Работници ръчно събарят опасните отломки, видя репортер на Plovdiv24.bg

Четири месеца, откакто в Националния институт за паметниците на културата е изпратен изготвен от кмета на "Централен" Райна Петрова списък с опасните къщи, сред които е и падналата. Само НИПК може да издаде разрешение за събарянето им, но срокът за произнасяне е половин година, а често минава и повече време - достатъчно да се случи някой подобен инцидент.   

Собствениците на въпросната, а и други къщи в подобно състояние са издирвани още преди шест-седем години. "Тогава общината прие стратегия да предложи на съсобствениците да откупят нейния нищожен процент, защото тя няма достатъчно финансов ресурс да придобие техния дял. Издирвани са притежателите и на тази къща, но не бяха открити", спомни си директорът на управление "Старинен Пловдив" Весела Илиева. "Собствениците обикновено продават много скъпо, затова са и толкова много необитаемите къщи. В същото време не полагат грижи за тях и сградите се рушат", допълни тя. 

Пропуски в законодателството според заместник-кмета по общинската собственост Петко Атанасов са сред причините за лошото състояние на много от сградите в Стария град. "Пуснали сме над 1000 заповеди за събарянето на подобни къщи, на повечето от които общината е съсобственик. На практика сме с вързани ръце. Ще търсим съдействието на пловдивските депутати за законодателна инициатива за промени в закона за устройство на територията, така че общината да може да конфискува подобни къщи, за които не се полагат грижи", коментира той. Подобно предложение веднъж вече е било отхвърляно.  

Едва на около една двайсет и седма част от срутилата се къща е собственик общината, съобщи заместник-кметът по културата Петя Гогова. Има още много съсобственици. Само един от тях е бил изнамерен, другите са в Америка или пръснати другаде по света, някои са починали. От дирекция "Местни данъци и такси" в момента изготвят справка дали редовно е плащан данък сгради. "Ако десет години са пропуснали да направят това, общината може да придобие имота по давност. Всяко наше действие по събарянето на опасните къщи без съгласието на НИПК обаче ще е незаконно", подчерта Гогова. 

В момента ОП "Жилфонд" досъбаря къщата на "Д-р Стоян Чомаков" 14. Тя обаче не е единствената опасност наоколо. Само някой да кихне, и съседната сграда също може да падне. И нейният покрив почти се е срутил. Едната от носещите греди застрашително се е килнала. Сутринта полицаите едвам изгонили намерилия убежище там клошар. 

Има опасения, че като бъдат отстранени опасните падащи части от сградата, конструкцията ще олекне и може съвсем да се срине и да стане друга беля. В съседната, извадена като от картичка къща наблизо, живеят малки деца.

Събарянето също струва пари. 180 хиляди лева са заложени за тази дейност в бюджета за 2010 г. - твърде недостатъчна според заместник-кмета Атанасов сума.



(C) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 13
20.09.2010 »
10.09.2010 »
10.09.2010 »
09.09.2010 »
09.09.2010 »
09.09.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
За сведение на Гогова, което всъщност тя и знае, както и вездесъщата Весела Илиева, представител на НИПК се намира в Стария град и обитава къща на общината. Що ни правят всички на тъпи крава, каквите са всъщност те. И гледайте сеира как и двете кукувици ще поискат в бюджета пари за нови ремонти, а пък ремонтираните къщи хващат паяжини и нищо не се случва с тях. И друго същата гогова трябваше отпреди 8 месеца да е взела мерки за тези къщи. Това поне обеща, пита защо не го е изпълнила!!!!!
+1
 
 
така става като управляващите са малоумници..
12. 03 1912 г. – 12. 03. 2012 г. 100 години "Ботев" Пловдив Since 1912.
на 22.02.2010 г.
+3
 
 
Искаме старият град да стане част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Само че с тези рушащи се къщи и Гергов как да стане? Просто невъзможно.
+3
 
 
Как не ви е срам бе? Ама в Пловдив има ли нормални управници?Поправете ги тези къщи. За заплати и кражби имате, за 13 заплата имате; да летите в чужбина пак имате. Оставете тази красота за децата ни. В с. Градец (Сливенско ) имам наследствена къща - паметник на културата, за която почти не дават пари ( или те не достигат ) и си я поддържаме, а тези хора, които не си стопанисват къщите общината да ги поддържа и изземва.
0
 
 
"Едва на една двайсет и седма част била собственик общината"! - Цитат - гогова.То бива тъпо,ама чак толкова бива ли? Тая май има една двайсет и седма част от акъла,нужен за разликата между кретена и нормалния човек.
+1
 
 
аз ако не се лужа 50% процента от тези къщи са истори4ески паметници,което озна4ажа 4е трябава да се подържат от държавата
+4
 
 
Вече не съм сигурен дали съм гневен или уморен от агонията на Пловдив. Надявам се, че общината ше има грамотността, в което до известна степен се съмнявам, да ни информира навреме, когато предстои да се срути целият Пловдив. Щом такива са грижите за най-ценната част на любимия ни роден град е ясно, че е време да се стягат куфарите. Това вече е територия, която предстои да бъде поделена между селяндурите общинари и местни депутати и любимите им етнически гета. Дано преди да се изнесе насила последният гражданин не му падне нищо на главата.
+3
 
 
И като се затрие старият град, на негово място ще се издига нещо от рода на Бизнес парк - "Старият Пловдив" ...това е целта за съжаление, такава ни е държавата, ограбва народа който работи за нея и след това опустошава всички дадености и културно наследство...
+2
 
 
пълен ужас то както е тръгнало това безхаберие целият стар град ще се срути и тогава оставаме без един от най-големите символи на Пловдив трябва да се направи нещо може би общината прави ремонта за сметка на собствениците и ако не си получи парите си ги връща след придобиване на част от имота на стойност дължимата сума след определена отсрочка може би година
+6
 
 
Да , трябва да се приеме закон с който общината да може да извършва рамонти за сметка на собствениците (след като съответно предизвестие поставено/окачено на сградата за определено време). Общинтата оправя и фактурира собствениците (намерени или не , знае се кой са). По този начин собствениците или ще си оправят къщата сами или ще е загубят (след като общината е ремонтира дълго време, дълга с лихвте ще надмине стойноста на имота дори и тя да е много раздута ).
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Електронно таксуване в градския транспорт
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: