Заради обстрел: Спря един от реакторите на АЕЦ "Запорожие"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:44 / 01.09.2022
1162
Предполагаем руски обстрел принуди един от двата работещи реактора в АЕЦ Запорожие да спре. Обстрелът в град Запорожие започна тази сутрин, когато група служители на ООН се опитаха да стигнат до централата, за да извършат проверка, съобщиха световни агенции. Унищожена е украинска десантна група близо до Запорожката атомна централа, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

"Енерергоатом", който управлява и четирите атомни електроцентрали в Украйна, заяви чрез "Телеграм", че руският "минометен обстрел“ е задействал "аварийна защита“ – спиране на "работещия пети енергоблок“.

В изявлението се добавя, че "енергоблок № 6 продължава да работи в енергийната система на Украйна" и доставя електроенергия за собствените нужди на централата.

В четвъртък ядрени експерти тръгнаха от гр. Запорожие, за да посетят окупирана от руските военни части атомна електроцентрала. Те искат да оценят евентуалните щети, въпреки че и двете страни съобщиха за военни действия в региона.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси каза, че мисията е наясно с "повишената военна активност в района", но продължава да изпълнява плана си да посети съоръжението и да се срещне с персонала.

Състоянието на най-голямата в Европа АЕЦ "Запорожие" е в риск от седмици, като Москва и Киев си разменят вината за обстрела в околностите и засилват страховете от ядрена катастрофа.

Виж коментарите (1)

Още по темата (4441):
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
05.03.2024 ВВС: Полковник от САЩ е изнасял държавни тайни чрез сайт за запознанства
02.03.2024 Евродепутатът Петър Витанов: След две години война в Украйна не сме се приближили към мира
Още новини от Международни новини:
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция
ЕС заплашва да спре приложението Tik Тok


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).