ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
За недостиг на храни през зимата предупреждават търговци и предвиждат повишаване на цените
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:37 / 08.09.2022Коментари (0)1251
©
Търговците и производителите на храни в Европа предупредиха за сезонен недостиг и значително увеличение на цените на широк спектър от ежедневни продукти тази зима, като призоваха за правителствена подкрепа за компенсиране на нарастващите разходи за енергия, пише Файненшъл таймс.

Copa-Cogeca - съюзът на фермерите в ЕС, както и FoodDrink Europe и PFP - две от големите асоциации на производители на храни, заявиха, че техните членове вече са започнали да затварят предприятия и да намаляват производството си, като поискаха хранителната верига да бъде изключена от всякакви европейски планове за нормиране на енергията.

"Последните увеличения на цените на енергията, особено на природния газ и електроенергията, застрашават непрекъснатостта на производствените цикли в хранително-вкусовата промишленост и следователно способността да се продължи доставката на основни селскостопански стоки, хранителни продукти и фуражни суровини", се казва в изявление преди извънредната среща на министрите на енергетиката на ЕС в Брюксел.

Цените на енергията скочиха тази година заради войната в Украйна, като Русия намали газовите потоци към континента в отговор на санкциите. Това породи опасения за ограничаване на потреблението на енергия, когато търсенето се увеличи през студените месеци.

Пека Песонен, генерален секретар на Copa-Cogeca, заяви, че тази зима европейските купувачи ще се сблъскат с още по-високи цени и недостиг на много плодове и зеленчуци.

"Това е нещо, което не сме виждали досега", каза той. "Никой не е очаквал, че това ще се случи и ще има толкова широки последици."

Енергията се използва в цялото производство на храни - от торенето до прибирането на реколтата и охлаждането. Песонен обясни, че млекопреработвателната и хлебопроизводствената промишленост са особено засегнати от повишаването на цените, тъй като пастьоризацията и процесът на производство на мляко на прах са енергоемки.

По данни на Европейската комисия цените на маслото в ЕС са се повишили с 80 % през годината до юли, на сухото мляко - с над 50 %, а на говеждото месо - с 28 %. Но фермерите твърдят, че разходите нарастват все по-бързо.

Много производители на плодове и зеленчуци вече намаляват насажденията за следващата реколта, като някои от тях твърдят, че по-високите разходи за поддръжка на оранжериите им надхвърлят парите, които биха могли да спечелят.

Най-големият производител на домати в Швеция, Nordic Greens, заяви, че няма да засажда зимна реколта, тъй като не може да си позволи електроенергия. Оранжериите в Нидерландия, вторият по размер износител на селскостопанска продукция в света след САЩ, също няма да се използват.

Тези, които отглеждат на открито, планират да произвеждат по-малко, защото не могат да си позволят да охлаждат продуктите си и да удължават срока им на годност. Белгийските производители на ябълки, например, биха имали много по-кратък сезон, без да могат да съхраняват плодовете си.

"Ще имаме по-голяма сезонност, като някои продукти няма да са налични или ще са много скъпи", каза Песонен.

Министрите на енергетиката ще обсъдят предложението на Европейската комисия държавите членки да налагат извънредни данъци на компаниите за електроенергия, използващи газ, и на производителите на изкопаеми горива. Но приходите вероятно ще бъдат използвани за подпомагане на домакинствата да плащат сметките си, а не на предприятията.

В Обединеното кралство новият министър-председател Лиз Тръс обеща 100 млрд. паунда за ограничаване на сметките на потребителите и предприятията.

Реколтата през 2022 г. от културите, отглеждани в отопляеми оранжерии във Великобритания, като краставици и чушки, ще бъде по-малко от половината от нормата заради високите цени на енергията.

Културите, които се отглеждат, ще бъдат значително по-скъпи. "Сега гледаме към краставица за 1 паунд. Преди беше 60 пенса", казват от бранша.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: