Върховният аятолах на Иран: Тръмп е клоун

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
18:38 / 17.01.2020
2716
Върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей нарече президента на САЩ Доналд Тръмп "клоун“ по време на първата си петъчна проповед от осем години, пише британският вестник The Guardian, цитиран от агенция "Фокус". Той заяви, че президентът само се преструва, че подкрепя иранския народ, но ще им нанесе удар в гърба.

Лидерът заяви, че погребението на генерал Касем Сюлеймани, на което присъстваха хиляди хора, показва, че иранският народ подкрепя страната въпреки последните изпитания.

В отговор на убийството, Иран изстреля балистични ракети срещу американски войници в Ирак, но без да причинява сериозни щети. Хаменей заяви, че ударите са нанесли удар върху имиджа на САЩ като суперсила. В част от проповедта, изнесена на арабски, той казва, че истинското наказание ще бъде принуждаването на САЩ да се изтеглят от Близкия изток.

Докато Иранската революционна гвардия чакаше американската контраатака, която така и не се случи, тя погрешно свали украински самолет малко след излитането му от международното летище в Техеран, убивайки всички 176 пътници на борда, предимно иранци.

Властите скриха ролята си в трагичния инцидент, като първоначално заявиха, че катастрофата е резултат от технически проблем. Признаването на вината предизвика дни на улични протести, които силите за сигурност разпръснаха с боеприпаси и сълзотворен газ.

Хаменей нарече свалянето на самолета "ужасна катастрофа“, която огорчи Иран толкова, колкото и нейните врагове. Той заяви, че враговете на Иран се възползват от катастрофата, за да разпитат служители на страната, Революционната гвардия и въоръжените сили.

Той също така заяви, че западните страни са прекалено слаби, за да поставят иранците на колене. Лидерът каза, че Великобритания, Франция и Германия, които миналата седмица задействаха механизма за спорове, за да се опитат да върнат Иран към ангажиментите на ядреното споразумение от 2015 г., са презрителни правителства и служещи на САЩ.

Хаменей заяви, че Иран е готов да преговаря, но не и със САЩ.

Върховният духовен лидер заема висшата длъжност от 1989 г. и има решаващо значение по всички важни решения. 80-годишният лидер заяви, че ще отмъсти жестоко на САЩ за убийството на Касем Сюлеймани.

Виж коментарите (1)

Още по темата (29):
07.07.2020 ООН за убийството на Сюлеймани: Действията на САЩ бяха незаконни
17.02.2020 Тръмп призова Русия да спре да подкрепя зверствата на Башар Асад
07.02.2020 Тръмп: Ликвидирахме лидера на "Ал Кайда" на Арабския полуостров
30.01.2020 В Иран шият знамена на враговете си, за да ги изгорят
27.01.2020 Три ракети удариха посолството на САЩ в Багдад
23.01.2020 Американски военни отблъснаха руски боен отряд в Сирия
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).