Войната се отрази пагубно и на турската търговия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:11 / 04.03.2022
2606
Войната между Русия и Украйна отряза като с нож търговията с дрехи, обувки, текстилни и кожени изделия, които са основните стоки, които Турция изнася на руския и на украинския пазар, пише БТА.

 

По данни на Камарата на турските износители турският износ за Русия през 2021 г. е бил в размер на 718 млн. долара, а за Украйна - 308 млн. долара.

"През месец февруари на 2022 г. на изложенията в Киев и Москва се сключиха изгодни договори. Но войната стана причина за тяхното анулиране. Поръчките от Украйна спряха. Обезценяването на рублата доведе до анулиране и на договорите с Русия“, разказа председателят на дирекцията на сектора за конфекция и готово облекло към Асоциацията на турските търговски палати и борси Шереф Фаят.

В първата седмица от началото на войната загубите от анулираните поръчки само от тези сектори на турската икономика са достигнали около 200 млн. долара. Прогнозира се, че загубите може да надхвърлят 1 млрд. долара, ако войната продължи със същата сила.

Войната доведе до нулева точка и т. н. куфарна (безмитна) търговия на Лалели и Османбей в Истанбул, тъй като според представители на сектора, размерът на този вид търговия е няколко пъти по-висок от официалния износ (около 2,5-3 млрд. долара по някои данни), който се извършва през митниците.

Половината от капацитета на куфарната търговия се реализира от клиенти от Русия и Украйна. Традиционните клиенти на Турция в района, сред които са Беларус, Молдова, Румъния, както и Полша, също са поискали да се анулира голяма част от заявките заради войната.

Представители на сектора посочиха, че с обезценяването на рублата са възникнали затруднения при плащанията на руските купувачи - предлагали да плащат по стария обменен курс, в противен случай нямало да е възможно да извършат плащането. А частни търговци на Османбей и Лалели твърдят, че към момента има и много стоки, които са на път, но съдбата им е неизвестна, а не е ясно и дали ще успеят да си получат парите.

Турските бизнесмени в Русия също изпаднаха в безизходица заради войната, твърди председателят на Дружеството на обединените марки Синан Йонджел.

По думите му в Русия има над 650 турски маркови магазини, но към момента изпитват големи затруднения с паричните трансфери.

“Стотици чифтове обувки останаха в кашоните, така както ги бяхме приготвили за изпращане. Но никой - нито от Русия, нито от Украйна не ни търси, не иска нищо. Война е, хората умират и не им е до дрехи или обувки. Лошо, лошо, молим се тази пуста война да свърши по-скоро", казва Емир Дженгиз, собственик на малък магазин за обувки.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4443):
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).