Ураганът ''Джейн'' връхлетя Флорида

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
13:48 / 26.09.2004
956
Природните бедствия отбелязаха нов рекорд в американския щат Флорида. За четвърти път тази година тук върлува мощен и опасен ураган. За последен път подобно явление е наблюдавано преди сто години. Според оценката на властите ураганът ще разруши най-малко около милион сгради. Стихиите, опустошили това лято щата, разориха не само застрахователните компании. Огромни загуби ще понесе и туристическия сектор, основният източник на доходи за Флорида, от който щата печели годишно около 51 млрд долара.
Ураганът "Джейн", развил скорост до 220 км/час, връхлетя Флорида около полунощ. Той е по-силен и по-опасен от предишните три.
Фронтът на "Джейн" се развива покрай атлантическото крайбрежие на целия щат. Проливните дъждове и вятърът оставиха без електричество милиони хора. След предишния ураган са останали натрупани планини от дъски и камъни, които могат да се превърнат в смъртоносно оръжие.
Но най-голямата заплаха е умората на хората от непрекъснатите евакуации. За необходимостта да се преместят на по-безопасна територия бяха предупредени 3 млн души. Мнозина обаче отказват да напуснат домовете си. "Изморена съм, просто съм изтощена от това местене, изгубих и много пари," споделя възрастна американка. "При един от предишните урагани избягахме в Майами, после трябваше оттам да бягаме тук, това е просто невероятно," казват други.
Преди това "Джейн" профуча през Бахамите, като отнесе покривите на сградите и наводни улиците, отряза пътища и прекъсна телефонните линии. От наводненията, които ураганът предизвика в Хаити, по последни данни, са загинали повече от 1500 човека. Доведените до отчаяние от глад и жажда хаитяни атакуват складовете за хуманитарна помощ, охранявани от миротворци на ООН. При сблъсъците вече има жертви.

Виж коментарите (4)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).