ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Трагичната история на "най-грозната жена на света“
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:10 / 22.12.2020Коментари (1)7132
©
Мери Ан Уебстър преди и след заболяването
Англичанката Мери Ан Уебстър-Биван (1874-1933) е една от онези любящи майки, готова на всичко за децата си. Заради тях тя не се страхувала да стане обект на подигравки, показвайки различната си външност на публични места. Целта й била да има достатъчно средства, за да храни децата си. Мери минала през обидите, унижението и ексцентричността на зрителите, които искали да гледат "най-грозната жена на света“, разказва "Трета възраст".

Началото

Мери е родена в Лондон в голямо и бедно семейство. Започнала рано работа като медицинска сестра в болница. По онова време тя била привлекателно и много красиво момиче, мечтаело за голямо семейство. На 29 години се омъжила за Томас Биван цветар-декоратор, от когото по-късно родила четири деца.

Още в първите години на брака при Мери се появили здравословни проблеми: мигрената й се влошила, появили се болки в мускулите и ставите. Лекарите не можели да разберат какво се случва с тялото й. Семейството настояло за внимание и грижа, така че жената не била сама, Томас бил до нея и толкова я обичал, че не си представял живота без нея.

Внезапно заболяване

Симптомите станали все по-очевидни: черепът й се удължил, чертите на лицето станали големи, ръцете - груби, а женските й форми постепенно изчезнали. От хубавата млада жена не останало нищо.

Мери страдала от акромегалия - невроендокринно заболяване, свързано с прекомерно производство на растежен хормон. Излишъкът му води до прекалено висок растеж, увеличаване на костите, вътрешните органи и меките тъкани, придружени от главоболие, мускулни болки. Акромегалията обикновено се появява поради доброкачествен тумор на хипофизата. В повечето случаи заболяването е наследствено.

Днес лекарите успешно се борят с болестта, но в началото на ХХ в. Мери Ан нямала шанс да се възстанови. Всеки ден тя виждала как красотата й си отива. Съпругът й я подкрепял и не мислел да я напуска, но умрял преждевременно след 11 г. брак. Г-жа Биван останала сама с децата, които трябва да изхранва.

Първа парична печалба

Мери се захващала с всяка работа, за да изхрани децата си. Не била приета на добра работа заради отблъскващия й вид. Хората я обиждали, смеели се и я гледали пренебрежително.

Финансовото положение на семейството се влошило. Мери научила, че в Англия има конкурс за титлата "най-грозната жена“. Решила се на отчаяна стъпка - да участва. Голямата награда носела и сериозна парична сума. Успяла да спечели състезанието, но в пресата се появили унизителни статии за нея.

Шоу за изроди

Мери успяла да направи невъзможното за онези времена - да превърне нещастието си в стабилен доход. През 1920 г. Мери получила предложение за работа в САЩ в цирк и увеселителен парк "Dreamland“ на Кони Айлънд. Участвала в представления, където я представяли заради странния й вид. Обличала се в ярки костюми, за да подчертае още повече своята непривлекателност и мъжественост.

В шоуто участвали и други хора с различен външен вид: жена с брада, джуджета, гиганти, сиамски близнаци, обозначавани навремето като "изроди“, изложени за забавление на публиката.

В онези години публиката харесвала такива жестоки забавления, а г-жа Биван била една от най-популярните артисти в трупата. Кой знае какво й е струвало, но преодоляла всички трудности само заради децата си.

До края на дните си Мери Биван работила в американски цирк. Само през 1925 г. се върнала в Европа – посетила Париж, където била поканена да говори на Световното изложение.

Умираа на 59 г. и завещала на децата си да я погребат в родната й Англия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Възприеманата като най-грозната жена на Света е Лизи Веласкес.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: