ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Смразяваща кръвта статистика: На всеки 16 секунди се ражда едно мъртво бебе
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:03 / 08.10.2020Коментари (0)1844
© UNICEF
Почти 2 милиона бебета се раждат мъртви всяка година – или 1 на всеки 16 секунди. Това сочат първите по рода си съвместни оценки, публикувани от УНИЦЕФ, Световната здравна организация (СЗО), групата на Световната банка и отдела за населението на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН.

По-голямата част от ражданията на мъртви деца – 84%, се случват в страни с ниски и ниски до средни доходи според новия доклад A Neglected Tragedy: The Global Burden of Stillbirths ("Една пренебрегната трагедия: глобалната тежест на мъртвородените деца“). През 2019 г. 3 от всеки 4 раждания на мъртво дете са настъпили в Субсахарска Африка или Южна Азия. Определението за мъртвородено бебе в доклада е бебе, родено без признаци на живот, на 28 седмици от бременността или повече.

"Загубата на дете при раждане или по време на бременност е опустошителна трагедия за всяко семейство, която хората често преживяват без много шум, но която е твърде разпространена по целия свят“, казва Хенриета Фор, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

"На всеки 16 секунди някоя майка някъде ще преживее неизразимата трагедия да роди мъртво дете. Освен загубата на живот, психологическите и финансовите разходи за жените, семействата и обществата са сериозни и дълготрайни. За много от тези майки нещата просто не е трябвало да се случат така. Повечето раждания на мъртво дете биха могли да бъдат предотвратени чрез качествено наблюдение, подходяща предродилна грижа и квалифициран специалист при раждането."

В доклада се предупреждава, че пандемията от COVID-19 може да увеличи броя на мъртвородените деца в световен мащаб. 50-процентно намаление на здравните услуги вследствие на пандемията може да доведе до още близо 200 000 раждания на мъртви деца за период от 12 месеца в 117 държави с ниски и средни доходи. Това съответства на увеличение на броя на мъртвородените деца с 11,1%. Според модела, изготвен за доклада от изследователи от Училището по обществено здраве "Джон Хопкинс Блумбърг“, 13 държави могат да се окажат с 20 или повече процента увеличение на броя на мъртвородените деца за период от 12 месеца.

Повечето раждания на мъртво дете се дължат на лошо качество на грижите по време на бременността и при раждането. Според доклада липсата на инвестиции в предродилни и родилни услуги и за укрепване на персонала, т.е. медицинските сестри и акушерките, са ключови предизвикателства. 

Над 40% от ражданията на мъртво дете се случват по време на раждането — загуба, която би могла да бъде избегната с достъп до обучен здравен специалист при раждането и навременна спешна акушерска помощ. Около половината раждания на мъртво дете в Субсахарска Африка и Централна и Южна Азия се случват по време на самото раждане, в сравнение с 6% в Европа, Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия.

Още преди пандемията да доведе до сериозни смущения в здравните услуги, малко жени в държавите с ниски и средни доходи получаваха навременни и висококачествени грижи за предотвратяване на раждането на мъртво дете. Половината от 117-те държави, анализирани в доклада, осигуряват покритие, което варира от ниско, под 2%, до високо — само 50%, за 8 важни здравни интервенции за майките, сред които Цезарово сечение, профилактика на маларията, лечение на хипертония по време на бременност и откриване и лечение на сифилис. По приблизителни изчисления услугата за асистирано вагинално раждане – ключова  интервенция за предотвратяване на раждане на мъртво дете, достига до по-малко от половината от бременните жени, които се нуждаят от него.

В резултат на това, въпреки напредъка в здравните услуги за предотвратяване или лечение на причините за детска смърт, напредъкът в намаляването на броя на мъртвородените деца е бавен. От 2000 до 2019 г. годишният темп на намаляване е едва 2,3% в сравнение с 2,9% спад на неонаталната смъртност и 4,3% спад на смъртността при деца на възраст от 1 до 59 месеца. Напредъкът обаче е възможен със стабилни политики, програми и инвестиции.

"Посрещането на едно бебе на този свят трябва да бъде повод за голяма радост, но всеки ден хиляди родители изпитват непоносима тъга, защото бебетата им се раждат мъртви“, казва д-р Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация. "Трагедията от раждането на мъртво дете показва колко жизненоважно е да се укрепят и поддържат основните здравни услуги и от какво ключово значение е да се увеличат инвестициите в медицински сестри и акушерки.“ 

В доклада се отбелязва също, че раждането на мъртво дете не е предизвикателство само за бедните страни. През 2019 г. 39 държави с високи доходи са имали по-голям брой мъртвородени деца, отколкото неонатални смъртни случаи, а 15 държави са имали по-голям брой мъртвородени деца, отколкото детски смъртни случаи. Нивото на образование на майката е една от най-силните движещи сили по отношение на неравенството в страните с високи доходи.

Както в условията на ниски, така и на високи доходи, процентът на раждане на мъртво дете е по-висок в селските, отколкото в градските райони. Социално-икономическото състояние също е свързано с по-висока честота на раждане на мъртво дете. В Непал например процентът на раждане на мъртво дете при жените от малцинствените касти е между 40 и 60% по-висок, отколкото при жените от висшите касти.

Етническите малцинства в страните с високи доходи е особено вероятно да нямат достъп до достатъчно качествени здравни грижи. В доклада е посочено, че при популациите на инуитите в Канада например са наблюдавани честоти на раждане на мъртво бебе почти три пъти по-високи, отколкото в останалата част на Канада, а рискът от раждане на мъртво дете при афроамериканските жени в САЩ е близо два пъти по-висок в сравнение от този при белите жени.

"COVID-19 предизвика опустошителна вторична здравна криза за жените, децата и младежите вследствие нарушаването на животоспасяващите здравни услуги“, казва Мухамад Али Пате, Глобален директор по въпросите на здравето, изхранването и населението в Световната банка и директор на Глобалния механизъм за финансиране на жени, деца и младежи. "Бременните жени се нуждаят от непрекъснат достъп до качествени грижи както по време на бременността, така и при раждането. Подкрепяме държавите в укрепването на техните здравни системи за предотвратяване на ражданията на мъртво дете и за да гарантираме, че всяка бременна жена може да получи достъп до качествени здравни услуги.“







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: