ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Швейцарски фирми продават токсични горива
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:09 / 21.09.2016Коментари (1)1577
©
Три швейцарски фирми от години заобикалят екологичните стандарти и по скандален начин разпространяват високотоксични горива в няколко страни от Западна Африка. Това установи разследване на неправителствената организация в Швейцария "Public eye", съобщава БГНЕС.

Разследването със заглавие "Мръсен дизел: как швейцарски търговци наводняват Африка с токсични горива" разкрива гигантска търговска мрежа, в която роля играят холандските пристанища Амстердам и Ротердам, както и белгийското Антверпен (наричани общо с абревиатурата ARA).

Става ясно, че швейцарските търговци от фирмите "Витол", "Трафигура", "Адакс и Орикс" и няколко по-малки компании, се крият зад имената на компании като Shel и Puma, и имат доминираща роля на пазара на петролни продукти в много африкански страни, особено в Западна Африка. Други големи компании като Glencore, Mercuria и Gunvor, които не разполагат с вериги от бензиностанции, също играят голяма роля в доставките на горива за африканските пазари.

Според доклада, швейцарските търговци използват ниските стандарти в страните на Черния континент и на практика местното население плаща със своето здраве за печалбите им. В проучването на "Public eye" се виждат шокиращи данни - например дизеловото гориво съдържа 380 пъти повече сяра, отколкото е позволено в Европа.

От доклада, който е с обем от 160 страници, се разбира, че на практика швейцарските търговци изнасят от Западна Африка качествени горива, които в зоната ARA получават токсични добавки и после се връщат в Африка под формата на токсични и опасни за здравето горива. 

Тази смес е кръстена нарицателно "африкански дизел". Специалистите от "Public eye" разкриват, че цинизмът на швейцарските фирми е безкраен, доколкото изнасяния от Нигерия петрол има най-малко сяра от всички видове добиван суров петрол, но след като мине през ARA се връща в Африка като отрова.

Сред страните, които имат най-ниски екологични стандарти и внасят "африкански дизел", е Мали, следват Замбия, Сенегал, Гана и Бенин. В резултат на отровните горива днес въздухът в Лагос и Дакар е по-замърсен от този в Пекин.

Представители на НПО проверили петролни резервоари в Амстердам и Ротердам и открили в тях висока концентрация на сяра и други канцерогенни вещества.

От "Public eye" правят извода, че горива, които не могат да бъдат продавани в Европа, се произвеждат на Стария континент и биват изнасяни. Поради което представителите на НПО и техните африкански партньори призовават към налагане на пълна забрана за внос и употреба на некачествено и високотоксично гориво на Черния континент.

Има прогнози, че през 2030 г. в Африка ще има три пъти по-голям брой смъртни случаи, предизвикани от отделяните при работа на двигателите вредни частици във въздуха, отколкото в Европа, Япония и САЩ, взети заедно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.09.2016 г.
0
 
 
Предлагам до рекламите на Ролекс Милка и другите великолепни Швеицарски стоки да стои и череп с кости.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: