САЩ и Русия продължават да са най-големите износители на оръжия в света

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:41 / 09.03.2020
1991
През последните пет години САЩ са доставили над една трета от продадените по света оръжия, затвърждавайки позицията си на водещ световен доставчик на оръжие, съобщи Стокхолмският международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА.

Общият обем на сделките с оръжие е нараснал с 5,5 на сто за периода 2015-2019 г. в сравнение с предишните пет години, се казва в последния доклад на СИПРИ за глобалната търговия с оръжие. За този период САЩ са извършили 36 на сто от глобалните продажби на оръжие, като техни клиенти са били 96 страни. Половината от продажбите им са отишли в Близкия изток, предава БТА.

Русия е вторият по големина износител на оръжие, отговорна за около една пета от глобалните доставки. Руските продажби обаче са отбелязали 18-процентен спад в сравнение с предишните 5 години поради понижаването на вноса от Индия и Венецуела.

Франция е била третата по големина износителка, с почти 8 на сто, като е постигнала най-високото си ниво на доставки от 1990 г. поради големи сделки с Египет, Катар и Индия, отбелязва СИПРИ. Германия и Китай довършват списъка на петте най-големи износители. Саудитска Арабия е била най-големият вносител на оръжие през анализирания период от време, получавайки 12 на сто от глобалния внос.

Другите топ вносители са били Индия, Египет, Австралия и Китай. Базата данни на СИПРИ не включва ръчните огнестрелни оръжия и се базира на обществени източници, като медии, специализирани издания, както и правителствени и промишлени доклади, отбелязва ДПА.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).