САЩ дава 788 милиона долара, за да противодейства на Русия в Евразия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
12:15 / 11.02.2020
2632
Американската администрация планира да отдели 788 милиона долара за противодействие на Русия през финансовата 2021 година по линия на Държавния департамент на САЩ. Това показват разпространените във вторник справочни материали на американското външнополитическо ведомство, предава ТАСС.

Те бяха оповестени публично, след като Белият дом представи на Конгреса на САЩ проект на федералния бюджет на САЩ за следващата фискална година. 2020 финансова година приключва в САЩ на 30 септември, предава "Фокус".

Според прессъобщение на Държавния департамент, изпълнителната власт възнамерява да "инвестира 763,8 милиона долара в чуждестранна помощ, както и 24 милиона долара в целево финансиране за противодействие на руската дезинформация и пропаганда в Европа, Евразия и Централна Азия“.

"Поради засилената конкуренция между силите, засилващи властта си, бюджетът цели да засили подкрепата на стратегията на [Вашингтон] в Индийския и Тихия океан, да противодейства на зловредните влияния на Китай, Русия и Иран, да защитава правата на човека и религиозната свобода, да защитава американските граници и да помага на съюзниците, така че те да станат по-силни партньори в областта на националната сигурност и икономиката“, се подчертава в документите.

В същото време там се уточнява, че през 2021 г. правителството на САЩ възнамерява да изразходва 1,5 милиарда долара за целеви програми за чуждестранна помощ и още 596 милиона долара за "дипломатическо сътрудничество за подкрепа на стратегията в Тихия и Индийския океан“.

Изпълнителният клон на американските власти очаква да отдели 337,5 милиона долара за подпомагане на "важни партньори в Близкия изток“ в борбата срещу иранското влияние.

Виж коментарите (2)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).