САЩ да се готви за ядрена война с Русия или Китай

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (1)
22:10 / 03.02.2021
2737
Ръководителят на Стратегическото командване на САЩ адмирал Чарлз Ричард обяви възможност за ядрена война с Русия или Китай. Той пише за това в статия за февруарския брой на официалното издание на Военноморския институт на САЩ.

Ричард отбелязва, че след разпадането на СССР Пентагонът не е трябвало да разглежда вероятността от пряка военна конфронтация с ядрена държава, но сега ситуацията се е променила.

"Съществува реална възможност за това, че регионална криза с Русия или Китай може бързо да ескалира в конфликт с използването на ядрено оръжие, ако според тях в случай на поражение с използването на конвенционални оръжия съществува заплаха за политическата система или държавата", пише Ричард.

По думите на адмирала не бива да се изключва потенциален противник да реши да използва ядрения си арсенал.

Както смята Ричард, докато Министерството на отбраната на САЩ се е съсредоточило върху борбата с тероризма, Русия и Китай провеждат агресивна политика, оспорвайки международните норми със способи, невиждани от разгара на Студената война. По мнението на американския адмирал подобни действия не трябва да остават без отговор от Вашингтон.

"Трябва да се конкурираме активно, за да сдържаме агресията им; отстъпвайки на техните инициативи, рискуваме да затвърдим убеждението им за това, че САЩ не желаят или не могат да отговорят, което може допълнително да ги провокира", пише Ричард.

Освен това той отбеляза "отрезвяващия" ръст на стратегическите възможности на Китай и Русия. По-специално Ричард е описал подробно модернизацията на руските ядрени сили и разработването на нови оръжия от Москва.

Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен
4.1 по скалата на Рихтер разлюля наша съседка!
Пречката, която спъва България за еврозоната
Нов пътен знак изненада шофьори в ЕС
Цената на кафето скача сериозно
Картина на Караваджо, струваща милиони, ще бъде изложена в музей ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).