ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
С какви ограничения ще се сблъскаме след Брекзит?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:50 / 10.12.2020Коментари (0)2012
© iStock
Туризъм, бизнес пътувания, обучение в чужбина: от 1 януари гражданите, свикнали от повече от 45 години да пътуват безпрепятствено между Великобритания и ЕС, ще трябва да се адаптират към реалностите на Brexit.

След тази дата британците ще бъдат смятани в ЕС за граждани на трета страна, които не се ползват с правото на свободно движение, за да работят, учат или да се пенсионират, на територията на съюза и на асоциираните държави (Норвегия, Исландия, Швейцария).

От своя страна, Великобритания ще третира гражданите на ЕС като повечето "небританци". С тази разлика, че тези, които могат да докажат пребиваване в страната от преди края на 2020 г., ще запазят правата си по силата на споразумението за напускане, сключено в края на 2019 година. Британците, пребиваващи в ЕС, се ползват със същите права на реципрочна основа.

Туристи

Британските туристи несъмнено ще трябва да се въоръжат с търпение за процедурите при влизане в ЕС, макар че двете страни се разбраха да нямат визов режим. Може да им се наложи да доказват, че имат застраховка, разполагат с достатъчни средства или имат билет за връщане.

Престоят им в ЕС ще бъде ограничен до максимум 90 дни в период от 180 дни.

Европейците от своя страна ще могат да влизат на британска територия само с лична карта до октомври 2021 г., а след това ще им е необходим паспорт. Престоят им е ограничен до шест месеца. Но ще има и изключения. Някои неевропейски придружители на гражданин на ЕС ще имат нужда от визи.

Гражданите на Ирландия и Великобритания ще продължат да се ползват от пълна свобода на движение по силата на старо двустранно споразумение.

Бизнес пътувания

Въпросът за граничния контрол при командировките е една от темите, по които европейци и британци още не са намерили решение. В случаите на командировка или бизнес пътуване може да бъде изисквана виза и/или разрешение за работа, в зависимост от законодателството на съответната европейска страна.

От британска страна европейците могат да бъдат третирани като всички граждани на така наречените "привилегировани страни", т.е. да се изисква от тях да имат разрешително, за да работят, но не и за да участват в някаква среща или да учат.

В същия дух гражданите на ЕС, които имат предложение за работа във Великобритания, ще трябва да докажат известно владеене на езика на Шекспир, а заплащането им ще е законово фиксирано.

Студенти

От януари от европейските студенти ще се изискват визи за всяко пребиваване с цел университетско обучение във Великобритания, което продължава повече от шест месеца. Те ще трябва да плащат и по-високи такси за обучение - до четири пъти в областта на медицината или за някои престижни следдипломни степени.

Според проучване на британския парламент през 2018-2019 г. в университетите на страната е имало 143 000 студенти от ЕС.

Този ентусиазъм на младите европейци може да отслабне в бъдеще, а това ще навреди на британските финанси. През 2015 г. чуждестранните студенти са вкарали 25,8 милиарда лири (29 милиарда евро) в икономиката на Великобритания, смятана за втората най-предпочитана университетска дестинация в света след САЩ.

Поради Brexit британските студенти няма да имат вече право да участват в програмата "Еразъм", която позволи на милиони младежи да учат известно време в друга европейска страна.

Имиграция

В момента в ЕС пребивават около 1,3 милиона британци. В края на октомври над 4,2 милиона европейски граждани бяха поискали статут на постоянно пребиваващи във Великобритания. Техните права са защитени, ако са се установили там преди 31 декември 2020 година. Но за тези, които искат да емигрират след 1 януари, положението ще е различно.

Пример: британците, които биха искали да се установят във Франция, Испания или Германия (техните предпочитани дестинации за работа или пенсиониране) ще се изправят пред същите ограничения като други граждани на трети страни. Независимо дали става дума за здравни застраховки, доходи или изискване за владеене на езика.

Великобритания, от своя страна, ще въведе от 2021 г. точкова система, която доста ще затрудни установяването на европейци в кралството. Ще се отчитат възрастта, познанията по английски и финансовите средства.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: