Първоаприлска шега доведе до бунтове и арести в Брюксел

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:25 / 01.04.2021
2443
Първоаприлска шега в социалните мрежи доведе днес следобед до бунтове и сблъсъци с полицията в парка "Буа де ла Камбр“ в южната част на Брюксел.

Във връзка с фалшива новина за провеждането на многохиляден музикален фестивал, в парка се събраха около 5 000 души, които няколкостотин полицаи се опитаха да разпръснат, пише "БНТ". 

От началото на март в белгийските социални мрежи започнаха да се разпространяват съобщения, че на 1 април музикалният фестивал "La Boum“ ще се проведе в парка "Bois de la Cambre". Според тях на него са били поканени 200 диджеи от цяла Европа, в парка ще бъдат инсталирани 5 сцени, а за удобство на участниците ще бъдат организирани автобуси от Париж, Лондон и Амстердам. Всичко това беше обещано безплатно.

Съобщенията съдържаха редица индикации, че това е шега: датата на фестивала е 1 април, имената на диджеите съдържат много разпознаваеми имена на белгийски политици и министри. Освен това самият факт за провеждане на събитието в разгара на карантината и то с безплатно участие, показва измама. На 20 март дори на страниците на "организаторите на фестивала" е имало признание, че това е шега.

Това обаче не спаси столицата от появата на хаос. Не открили пет сцени, събралите се, предимно млади хора, започнха да организират празник, групирайки се около езерце на централната поляна на парка. От различни групи музика се чуваше от високоговорители, свързани към смартфони.

Танците бяха прекъснати от полицията, която пристигна на мястото около час след началото на стълпотворението. На първоначалните призиви по мегафона било отговорено със скандиране на лозунги за свобода и хвърляне на кутии и бутилки по полицията.

Водно оръдие и конна полиция пристигнаха на мястото, след което полицията започна да принуждава протестиращите да излязат от парка.

Служителите на реда извършиха няколко ареста, но общият брой на арестуваните все още не е обявен. Няколко линейки пристигнаха на мястото и най-малко един полицай беше ранен.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).