Първи сме по смъртност и бачкане в ЕС

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
09:42 / 29.07.2011
1792
Смъртността у нас е достигнала 14,6 на 1000, което ни прави абсолютните шампиони в ЕС, показва евростатистиката. В същото време след осемте страни членки с отрицателен прираст, нашата страна заема второто място след Латвия с минус 4,6 на хиляда.

Пак според статистиката българите са и сред нациите в ЕС, които имат най-дългата работна седмица. Класацията на най-натоварените се води от румънците, следвани от българите, германците, британците и поляците.

Според проучване на европейската агенция "Еврофонд" в Румъния се работи на пълно работно време по 41,3 часа седмично, а в България, Германия, Великобритания и Полша - по 40,5 часа. Най-малко са заети работещите на пълен трудов договор във Финландия - 37,5 часа седмично.

По данни на агенцията през 2010 г. средната седмична работна заетост в ЕС е достигнала 39,7 часа или 12 минути повече в сравнение с предната година. По-малко са работили само във Франция, Италия, Ирландия, Финландия и в нечленуващата в съюза Норвегия, която също е включена в проучването.

Що се отнася до платените годишни отпуски, те са най-дълги в Германия и Дания - средно по 30 дена годишно. На обратния полюс са трудово заетите в Кипър и Естония, които могат да почиват по 20 дена годишно. Средният размер на годишните отпуски в ЕС е 24,8 дена.

"Еврофонд" отчита най-много празнични неработни дни в Испания - 14 през миналата година. В това отношение най-зле е Холандия с едва 5 празнични неработни дни при 9,6 дена средно за ЕС.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (4)
Още новини от Международни новини:
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...
Петролните джобове на шейха се препълнени - прави летище, каквото...
Приятелката на известен писател съобщи за смъртта му
Силно земетресение разлюля Балканския полуостров
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).