Пожари продължават да бушуват само на километър от "Чернобил"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:08 / 14.04.2020
1181
Бушуващите повече от седмица горски пожари в Украйна достигнаха на едва километър от печално известната атомна електроцентрала "Чернобил". Експерти по околната среда се опасяват, че пожарите може да влязат в контакт с радиоактивната пепел на земята и да я разнесат към столицата Киев, която е на около 100 км южно оттам. Засега украинските власти твърдят, че радиационните равнища в района на пожарите са в допустимата норма. Експлозията на ядрения реактор в АЕЦ Чернобил през 1986 г. се смята за най-тежката ядрена катастрофа в човешката история.

"Трябва да отбележа, че засегнатата площ от пожара е огромна. Дори мога да кажа, че това е най-големият пожар, който някога е горял в този район. Радиоактивните частици остават в гората, а това означава, че по време на пожар, заедно с дима и пепелта те се разнасят от вятъра", каза Рашид Алимов от "Грийнпийс" – Русия, цитиран от "Нова ТВ".

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).