Политолог: Не мога да си представя как Русия може да проведе блицкриг в Украйна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:24 / 24.03.2022
1487
"Не бих могъл да си представя как в днешно време, при наличието на  днешните технологии, включително военни, като имаме предвид каква държава е Украйна – с повече от 600 000 кв. метра територии, с почти 45-милионно население, не мога да си представя как би могло да се проведе блицкриг в нея.“ Това мнение изрази пред БНР Евгени Кръстев, политолог и журналист с експертиза в областта на международната сигурност. Преди началото на войната на западната граница на Украйна и в Беларус имаше разположени около 190 000 души руски войски, отбеляза Кръстев.

"На пръв поглед говорим за почти 200-хилядна армия, но тя е крайно недостатъчна за подобен тип военна инициатива в държава с параметрите на Украйна.“

"На Путин и неговото най-близко обкръжение задължително му е необходимо да представи тази военна инвазия в Украйна като вид победа. Това е нещото, което се търси в момента като вариант от експертите или стратезите в Кремъл, в руското външно министерство, в министерството на отбраната“, коментира Кръстев в предаването "Преди всички“.

Месец след началото на тази руска инвазия в Украйна може да се каже, че тя не се развива според първоначалните планове на Кремъл, посочи Евгени Кръстев.

Според него в настоящата ситуация ще се търсят "някакви по-скромно постигнати цели“.

Анализаторът смята, че план Б не е имало, а в момента се правят опити за изграждане на стратегия "за постигане на малки стъпки, с по-голямо търпение от руска страна“, което няма нищо общо с първоначалните намерения.

Най-реално е Украйна да получи системи за противовъздушна отбрана C-300, които могат да бъдат от страни в Източна Европа, които разполагат с такава система, отбеляза политологът.

"Това, което със сигурност няма да се случи, беше потвърдено и вчера от канцлера на Германия, че НАТО няма директно да участва в осигуряването на зона, забранена за полети над Украйна.“

За да имаме мироопазваща мисия в Украйна, тя може да бъде изпълнена от НАТО, но трябва да бъде осигурена чрез резолюция на ООН, а постоянните членки там имат право на вето – Русия е такава страна членка, поясни Кръстев.

Относно настоятелността на Полша в тази насока той допълни, че тя от години дава сигнали за лидерство в Източна Европа.

Полша отсега създава комуникационна инфраструктура по отношение на процесите с Украйна след приключването на войната, смята Евгени Кръстев.

Кръстев допуска, че е възможно българската позиция да претърпи някакво развитие.

"Има потенциал тази позиция, която имаме до момента, да претърпи някакво развитие.“

Виж коментарите (0)

Още по темата (4446):
15.05.2024 Блинкен се изяви на сцената в бар в Киев
06.05.2024 На фронта загина Александър Пелешенко, двукратен европейски шампион по вдигане на тежести
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
Още новини от Международни новини:
Състоянието на Роберт Фицо е "критично"
Световна модна верига, любима на българите, обяви фалит
Словакия е на "ръба на гражданска война"?
Пуснаха жалби срещу платформа за пазаруване
Премиерът на Словакия Роберт Фицо е поставен в изкуствена кома
44 земетресения край гръцки остров само тази сутрин


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).