Политици от цял свят изразиха почитта си към Михаил Горбачов

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
06:56 / 31.08.2022
3988
Западните страни пазят положителни спомени за бившия съветски лидер Михаил Горбачов заради ролята му за разрешаване на ядреното напрежение между Съединените щати и Съветския съюз през 80-те години на миналия век, както и заради заслугите му за падането на Желязната завеса, коментира британският вестник "Гардиън". След кончината на Горбачов на 91-годишна възраст западни лидери веднага изразиха почитта си към личността му.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш написа в социалната мрежа "Туитър", че е дълбоко натъжен заради смъртта на Михаил Горбачов. Той беше единствен по рода си държавник, който промени хода на историята, подчертава Гутериш.

Реакцията на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също беше в "Туитър". Там тя посочи, че Горбачов е бил уважаван и надежден лидер, който е изиграл ключова роля за слагането на край на Студената война и за свалянето на Желязната завеса, отваряйки пътя за свободна Европа.

Британският премиер Борис Джонсън изрази възхищение от смелостта и почтеността, показани от Горбачов за намиране на мирно решение на Студената война.

Привързаността на Горбачов към мира в Европа промени хода на историята, написа също в "Туитър" френският президент Еманюел Макрон, цитиран от ТАСС.

Бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър заяви за БиБиСи, че Горбачов, че бъде запомнен като човек, който е започнал исторически трансформации в полза на цялото човечество и на руския народ, но не е успял да приложи визията си докрай.

Друг бивш държавен секретар на Съединените щати - Кондолиза Райс подчерта, че без Горбачов е щяло да бъде невъзможно Студената война да бъде приключена по мирен начин.

Виж коментарите (5)

Още по темата (7):
03.09.2022 Тленните останки на Михаил Горбачов ще бъдат положени в "Новодевиче"
01.09.2022 Елена Поптодорова: Голямото постижение на Горбачов е, че даде свобода на нациите от СССР
31.08.2022 Румен Радев: Михаил Горбачов промени света
31.08.2022 Бивш кмет на Пловдив за Горбачов: Милиони го боготворят, но и милиони го смятат за предател
31.08.2022 Роднините на Горбачов ще решат дали ще има държавно погребение
31.08.2022 Путин за Горбачов: Той намираше решения на неотложни проблеми по свой начин
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).