Нова банкнота от 20 евро от днес

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:38 / 25.11.2015
1838
Европейската централна банка от днес пуска в обращение нова банкнота от 20 евро. Това е третата поред банкнота от серията "Европа" след тези от 5 и от 10 евро, която постепенно заменя първата серия евробанкноти, въведена през 2002 г. На тази купюра също има надпис на кирилица.

Новите 20 евро са с размер 133 х 72 мм, като основният цвят е син. Посветена е на готическия архитектурен стил.

Банкнотите с номинал 20 са най-разпространени при разплащания и съответно - най-често фалшифицирани. Затова новата купюра разполага с подобрени високотехнологични защити, най-видимата от които е холограмният прозорец.

Проверката на истинността е много лесна, като се използва простият метод "Пипни, разгледай и наклони".

Специални печатни технологии създават специфичните характеристики на пипане, които помагат на хората с увредено зрение да разпознаят истинската банкнота. Хартията трябва да е шумяща и твърда. На лицевата страна в левия и десния край има поредица от къси релефни линии. 

Основното изображение, надписите и голямото число, съответстващо на номиналната стойност, също се усещат като по-плътни.

При разглеждане на банкнотата срещу светлина ясно се виждат прозорчето с портрет, портретния воден знак и осигурителната нишка.

При наклон на банкнотата на сребристата ивица се вижда портрет на Европа в прозрачно прозорче, а на смарагдовозеленото число се вижда ефектът на движещата се нагоре-надолу светлина.

Новата банкнота от 20 евро е с допълнителни елементи за защита - микротекст, инфрачервени характеристите, а освен стандартната ултравиолетова светлина, има и специална UV-C.

Останалите банкноти от серия "Европа" с номинал 50, 100, 200 и 500 евро предстои да бъдат въведени постепенно, в течение на няколко години.

Виж коментарите (2)
Още новини от Международни новини:
Анализатори: Защо точно Раиси?
Мегасделка за 3,5 милиapдa eвpo
ЕС санкционира руски медии
Отново оперираха премиера на Словакия
Самотни майки: Детето не се нуждае непременно от мъж
Състоянието на Роберт Фицо е "критично"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).