Нивата на въглероден диоксид достигнаха до най-високата си точка в човешката история

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:38 / 26.11.2019
2257
Нивата на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата продължават да растат с бързо темпо. През 2018 г. те са достигнали най-високата си точка в човешката история, съобщава Световната метеорологична организация. Тя публикува своя годишен доклад, в който отчита, че нивото на CO2 през 2018 г. е достигнало 407,8 части на милион.

Учените изчисляват, че последният път, когато в атмосферата е имало сходни нива на CO2, е бил преди около 3 млн. години. Тогава средната глобална температура е била с около 3 градуса по Целзий по-висока, а нивото на световния океан е било по-високо с 20 метра.

Информацията в доклада е събрана от над 100 станции по света. От тях е взета средната стойност, като учените отчитат все по-голямо ускорение на натрупването на вредните газове.

"Няма никакви изгледи на забавяне на темпото, още по-малко на намаляване на концентрацията на парникови газове в атмосферата и това е въпреки всички мерки на Парижкото споразумение за климата", коментира генералният секретар на организацията Петери Таалас.

Увеличават се и нивата на метан и азотен оксид. Въглеродният диоксид има най-голяма роля за затоплянето, като намалява и pH стойността на океаните, което вреди на живота в тях. Учените очакват концентрацията на CO2 да продължи да се увеличава всяка година за дълъг период от време. Нужно е драстично намаляване на вредните емисии до почти нула, за да може да започне стабилизация, казва Пеп Канадел от Global Carbon Project.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).