НАТО: Имаме готовност да защитим всеки свой член, включително Турция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:20 / 10.10.2015
3495
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че военният блок е готов да защити всеки свой член, включително Турция, от руската заплаха. Според Столтенберг, макар че силите на алианса за бързо реагиране имали готовност да разгръщане на юг към Турция и Сирия, но засега тези сили нямало да бъдат използвани.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че силите на алианса за бързо реагиране имат готовността за разгръщане "на юг" към Турция, Сирия и Ирак. Столтенберг уточни, че военният блок няма намерение да пристъпи към използване на тези сили. Министрите на отбраната от пакта са дали зелена светлина за пълния план за готовност.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО:

Имаме всичко необходимо да направим силите за бързо реагиране по-способни и по-бързи, тяхната численост ще бъде до 40 000 души. Тези сили ще могат да се разгръщат навсякъде и в много кратки срокове, за да задържат или да отговорят на агресия. Готови сме да защитим всеки член на НАТО, включително и Турция.

Министрите на отбраната са утвърдили обособяването на два нови изнесени командни центъра - в Унгария и в Словакия. Тези центрове, заедно с вече обособените структури в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония, ще спомагат за разгръщането на силите за бързо реагиране на алианса. На срещата Великобритания е обявила, че ще изпрати военни сили в подкрепа на Полша и балтийските републики в отговор на руската военна агресия срещу Украйна.

По повод действията на Русия в Сирия Столтенберг отново призова Москва да сътрудничи с международната коалиция в усилията срещу "Ислямска държава". Той добави, че укрепването на силите за бързо реагиране се налага заради поведението на Русия в Украйна, Грузия и в Сирия.


Виж коментарите (2)

Още по темата (903):
07.06.2023 "Бизнесът за Пловдив" направи щедро дарение за децата на Сирия
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаска болница
06.10.2022 Трима хванати с мигранти на АМ "Тракия"
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).